You are here

Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός διχάζει τη γερμανική κυβέρνηση και φέρνει σύγκρουση με Γαλλία

11/02/2019 23:07

Διχασμένος εμφανίζεται ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία σχετικά με το θέμα του κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, την ώρα που το ζήτημα ξεκίνησε σήμερα να συζητείται στους θεσμούς της Ευρωζώνης.

Αυτό αποκαλύπτει επερώτηση που έγινε από το κόμμα των Πρασίνων προς το Υπουργείο Οικονομικών, ειδικά για τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτείται το κοινό αυτό ταμείο της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς «ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει ακόμη αποφασίσει το ποια θα είναι η στάση του και η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει την στάση της».

Να σημειωθεί πως πριν λίγο καιρό την πρόταση αυτή κοινού προϋπολογισμού που έγινε από τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν είχε αποδεχθεί η Καγκελάριος Μέρκελ, με στόχο μέσα στους επόμενους μήνες να υπάρξει κοινή απόφαση των χωρών της Ευρωζώνης.

Ο προϋπολογισμός αυτός θα έχει ως σκοπό να συνδράμει κράτη που παρουσιάζουν δημοσιονομικά προβλήματα –δηλαδή ουσιαστικά να προστατεύει την Ευρωζώνη από νέες κρίσεις- αλλά και να ενισχύει τις επενδύσεις.

Όμως, το Βερολίνο εξακολουθεί να μην ξεκαθαρίζει την θέση του για το πως θα χρηματοδοτηθεί το κοινό αυτό ταμείο, γεγονός που σε συνδυασμό με τις αντιθέσεις που υπάρχουν μεταξύ Γερμανίας και Γαλλία σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου North Stream2 έχουν επιβαρύνει τις σχέσεις των δύο χωρών τις τελευταίες εβδομάδες.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να εντάξει κανείς και την ακύρωση της παρουσίας του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν στη διάσκεψη για την Άμυνα και Ασφάλεια πού θα πραγματοποιηθεί στο Μόναχο το Σαββατοκύριακο.

Τα γερμανικά ΜΜΕ επισημαίνουν πως δεν είναι μόνον η αντίθεση που υπάρχει μεταξύ Γαλλίας-Γερμανίας, αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχει διαμάχη Σοσιαλδημοκρατών-Χριστιανοδημοκρατών για το ζήτημα αυτό, όπως εξάλλου και για πολλά άλλα θέματα.