You are here

Ο Fitch υποβαθμίζει το αξιόχρεο του τουρκικού δημοσίου στη βαθμίδα BB με αρνητική προοπτική

14/07/2018 11:09

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υποβάθμισε το αξιόχρεο των κρατικών ομολόγων της Τουρκίας, κρίνοντας ότι "οι κίνδυνοι που βαραίνουν στη μακροοικονομική σταθερότητα της χώρας επιτείνονται".

Ο Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο του τουρκικού δημοσίου από τη βαθμίδα BB+ στη βαθμίδα BB, ακόμη πιο βαθιά στην κατηγορία των κερδοσκοπικών τοποθετήσεων. Ταυτόχρονα, συνόδευσε την υποβάθμιση με "αρνητική" προοπτική, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να υποβαθμίσει το αξιόχρεο του τουρκικού κράτους ακόμη περισσότερο το προσεχές διάστημα, όπως διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του.

Ο οίκος υπενθυμίζει ότι το χρηματοοικονομικό περιβάλλον καθίσταται δυσκολότερο, ο πληθωρισμός αυξάνεται, ενώ θα υπάρξουν συνέπειες από την βουτιά της συναλλαγματικής ισοτιμίας της νέας τουρκικής λίρας για τον ιδιωτικό τομέα, το χρέος του οποίου συχνά είναι αποτιμημένο σε ξένα νομίσματα.

Ακόμη, ο Fitch υπογραμμίζει ότι "η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής μειώθηκε τους τελευταίους μήνες και τα πρώτα μέτρα που λήφθηκαν μετά τις εκλογές του Ιουνίου ενέτειναν την αβεβαιότητα". Οι ειδικοί ανησυχούν για τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η τουρκική οικονομία ασθμαίνει: η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας δεν σταματάει να πέφτει έναντι του αμερικανικού δολαρίου (-30% από την αρχή του έτους), ενώ ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση έσπασε το φράγμα του 15% τον Ιούνιο (15,39% από τον αντίστοιχο μήνα του 2017), ποσοστό που είναι το υψηλότερο από το 2003.

Οι αγορές ανησυχούν επίσης για την παρέκκλιση της χώρας στον αυταρχισμό. Η Τουρκία πέρασε επισήμως αυτή την εβδομάδα από το κοινοβουλευτικό στο προεδρικό σύστημα, κάτι που σημαίνει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κρατάει πλέον αποκλειστικά στα δικά του χέρια την εκτελεστική εξουσία.

Στο πλαίσιο της μετάβασης, καταργήθηκε το αξίωμα του Πρωθυπουργού. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας απέκτησε παράλληλα με διάταγμα το προνόμιο να διορίζει εκείνος τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα ότι στα δικά του χέρια θα βρίσκεται επίσης το πηδάλιο ως προς τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής στη χώρα.

Ο Ερντογάν διόρισε εξάλλου τον γαμπρό του, τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, νέο Υπουργό Οικονομικών.