You are here

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ επιμένει για διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία

14/11/2019 06:48

Ο   Γερμανός  Υπουργός   Εξωτερικών  Χάικο Μαας σχεδιάζει να   ταχθεί   υπέρ   της ταχύτερης   δυνατής   έναρξης   των   ενταξιακών   διαπραγματεύσεων   με   τη   Βόρεια Μακεδονία   και   τη   γειτονική   Αλβανία   στο   πλαίσιο   σύντομης   επίσκεψης   του   στα Σκόπια.

«Θέλουμε η ΕΕ να τηρήσει τον λόγο της έναντι της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας»,   δήλωσε   ο  Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός   πριν   από   την   αναχώρησή   του.

«Το ζήτημα δεν αφορά μόνο την αξιοπιστία μας ως ΕΕ, αλλά και το στρατηγικό μας συμφέρον για μια σταθερή και ασφαλή περιοχή στην καρδιά της Ευρώπης».

Όπως είναι γνωστό, η ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής τον Οκτώβριο δεν κατάφερε να συμφωνήσει για την   έναρξη   των   ενταξιακών   συνομιλιών   με   τη   Βόρεια   Μακεδονία   και   την Αλβανία. Η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία διαμαρτύρονται ότι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης   και   της   διοίκησης   δεν   έχει   προχωρήσει   αρκετά   στις   δύο   υποψήφιες χώρες. 

Η Ευρωπαϊκή   Επιτροπή   και   η   Γερμανία   τάχθηκαν   υπέρ   των συνομιλιών.

Η επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ αποτελεί   το   δεύτερο   ταξίδι του   στα   Σκόπια   μέσα   σε   14   μήνες.

Στην  πρωτεύουσα  της Βόρεια Μακεδονίας  θα   συναντήσει   τον   Πρωθυπουργό Ζάεφ  και   τον Υπουργό   Εξωτερικών  Ντιμιτρόφ.

«Έχουμε σταθερά το βλέμμα στραμμένο στον κοινό στόχο της έγκαιρης έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ»,δήλωσε ο  Μαας.

«Τώρα είναι σημαντικό να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και τις ελπίδες των ανθρώπων στη Βόρεια Μακεδονία. Η πορεία που έχει χαραχθεί ως προς τις μεταρρυθμίσεις και το Κράτος Δικαίου πρέπει να συνεχιστεί με συνέπεια. Η Γερμανία είναι έτοιμη να συνοδεύσει την Βόρεια Μακεδονία στην πορεία της», κατέληξε ο Χάικο Μαας.

ΚΥΠΕ