You are here

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ κατέστησε σαφές στον Τσαβούσογλου τους ενδοιασμούς του για την τουρκική επίθεση στη Συρία

11/10/2019 07:36

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μαας, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφορικά με την τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία.

Όπως έγινε γνωστό από το γερμανικό Υπουργείο Εξωτειρκών, ο Μαας κατάστησε σαφείς στον Τσαβούσογλου  τους ενδοιασμούς του για την επίθεση στη Συρία, ενώ έκανε λόγο και για τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις,  μέχρι και  την πιθανή επανενίσχυση του Ισλαμικού κράτους, «παρ’ όλη την κατανόηση των συμφερόντων (σ.σ.της Τουρκίας) για την ασφάλεια». Παράλληλα γνωστοποίησε και τους φόβους του για πιθανή αύξηση των προσφυγικών ροών.

Ο Χάικο Μαας είχε από εχθές καταδικάσει «εντονότατα» την επίθεση και καλέσει την Τουρκία να την τερματίσει.

Εξάλλου, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) σε τηλεαντιγράφημα του με τίτλο  «Ροθ: Το ΝΑΤΟ πρέπει να ξανασκεφτεί την περαιτέρω συμμετοχή της Τουρκίας», σημειώνει πως η Αντιπρόεδρος   του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Κλώντια Ροθ, κάλεσε   έμμεσα   το   ΝΑΤΟ   να αμφισβητήσει τη συμμετοχή της Τουρκίας ως μέλους της Συμμαχίας υπό το φως της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης  της Τουρκίας εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βόρεια Συρία.
«Αν το ΝΑΤΟ δεν αντιδράσει ξανά, αν το ΝΑΤΟ τηρήσει και πάλι στάση ηχηρής σιωπής, αν το ΝΑΤΟ δεν αμφισβητήσει την ιδιότητα της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ,   τότε   πρέπει   να   σταματήσουμε   να   μιλάμε   για   συμμαχία   αξιών», δήλωσε η πολιτικός των Πρασίνων.

Η Roth κατηγόρησε επίσης τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν ότι διεξάγει έναν «πόλεμο   αντίθετο   στο   Διεθνές   Δίκαιο».

ΚΥΠΕ