You are here

Ο Miroslav Lajčák ειδικός εκπρόσωπος ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας

03/04/2020 14:18

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ διόρισε σήμερα τον Miroslav Lajčák ως ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ για το διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και άλλα περιφερειακά ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων.

Όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο, ανάμεσα στα καθήκοντα του νέου Ειδικού Εντεταλμένου της ΕΕ θα είναι "η επίτευξη ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, η βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας και η συμφιλίωση μεταξύ των εταίρων στα Δυτικά Βαλκάνια, που θα τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν την κληρονομιά του παρελθόντος". Αναλαμβάνει τα καθήκοντά του αμέσως, με αρχική εντολή 12 μηνών.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, ο Lajčák είναι Σλοβάκος διπλωμάτης που προηγουμένως είχε υπηρετήσει ως Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας και ως Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την 72η σύνοδό του (2017-2018). Ήταν Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη από την περίοδο 2007-2009, ενώ παράλληλα ενεργούσε ως Ύπατος Εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας εκεί. Ως προσωπικός απεσταλμένος του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, ο Lajčák διαπραγματεύθηκε, διοργάνωσε και επιτήρησε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου το 2006 εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ειδικοί Εντεταλμένοι της ΕΕ έχουν εντολή να προωθούν τις πολιτικές και τα συμφέροντα της ΕΕ σε ορισμένες περιοχές και χώρες, καθώς και θέματα που προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ή ενδιαφέρον για την ΕΕ. Διαδραματίζουν δε ενεργό ρόλο στις προσπάθειες εδραίωσης των μεταρρυθμίσεων, της σταθερότητας και του κράτους δικαίου, από το 1996.

ΚΥΠΕ