You are here

Ο τομέας ενέργειας στήριξε τις ευρωαγορές

09/03/2004 11:30
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων είκοσι μηνών έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τις πετρελαϊκές εταιρείες και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να βρίσκονται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις των κερδισμένων, μετά την αναβάθμιση του τομέα ενέργειας στην Ευρώπη από την Goldman Sacks, και τη σταθεροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ. Την προηγούμενη Παρασκευή, κύμα ρευστοποιήσεων έπληξε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα εξασθενημένα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας το Φεβρουάριο αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη «υγεία» της οικονομίας στις ΗΠΑ.

Εκτιμήσεις Όμως, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι αποτιμήσεις είναι ακόμη λογικές στη Γηραιά Ήπειρο, ενώ παράλληλα εκτιμούν ότι η εικόνα της εξασθενημένης αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ θα κάνει τη Fed να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια, για αρκετό διάστημα ακόμη. «Οι αποτιμήσεις είναι λογικές, και τα κέρδη θα αυξηθούν κατά περίπου 10% φέτος.

Οι προτιμήσεις στρέφονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις τηλεπικοινωνίες, αλλά και ο τομέας ενέργειας είναι ακόμη φθηνός», επισημαίνει ο Κέβιν Γκάρντινερ, της ΗSΒC. Ο FΤSΕ Εurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,34% -στο υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Ιουλίου του 2002. Ο DJ Εuro Stoxx 50 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,49%. Στο Λονδίνο, ο FΤSΕ-100 έκλεισε με άνοδο κατά 0,15%, στο Παρίσι ο CΑC-40 ενισχύθηκε κατά 0,54%, και στη Φραγκφούρτη ο Χetra Dax σημείωσε άνοδο κατά 0,48%. Από τις πετρελαϊκές εταιρείες, η Royal Dutch/ Shell και η Τotal κέρδισαν από 1% η καθεμία. Η Goldman Sacks αναβάθμισε τον τομέα ενέργειας στην Ευρώπη, λέγοντας ότι, παρά τις πολύ κακές επιδόσεις του πέρσι, φέτος οι επενδυτές δεν πρέπει να ανησυχούν για τα κέρδη, καθώς μειώνονται οι κεφαλαιουχικές δαπάνες. Η μικρή υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου έκανε ελκυστικές για τους επενδυτές τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών. Η ΒΜW κέρδισε 1,2% και η γαλλική Ρeugeot 2%.

Dow Jones Στη Wall Street, στις 20.20 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones ήταν ενισχυμένος κατά 0,07%, ενώ ο Νasdaq υποχωρούσε κατά 0,41%.

Στην Ασία, οι σημαντικότερες αγορές παρουσίασαν μεικτή εικόνα. Στο Τόκιο, ο Νikkei έκλεισε εξασθενημένος κατά 0,30%, ενώ νωρίτερα όλα έδειχναν ότι θα φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2002. Παρ’ όλα αυτά, έχει ενισχυθεί κατά 7% τις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις. Στην Αυστραλία, η άνοδος ήταν κατά 0,37% και στη Νέα Ζηλανδία κατά 0,2%.

Όπως και στο Τόκιο, στη Σεούλ ο σύνθετος δείκτης έχασε τα αρχικά του κέρδη και έκλεισε εξασθενημένος κατά 0,58%, ενώ στην Ταϊβάν η πτώση ήταν κατά 0,6%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Ηang Seng (1,6%) είχε τις καλύτερες επιδόσεις στην περιοχή. Αργά, στις ασιατικές αγορές, το δολάριο διαμορφώθηκε στα 112,10 γεν. Την προηγούμενη εβδομάδα έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου πεντάμηνου έναντι του γεν, ξεπερνώντας τα 112 γεν, εξαιτίας των έντονων φημών για ενδεχόμενη παρέμβαση της ΒoJ.