You are here

O Τουσκ συγχαίρει Γερμανία και Γαλλία για την υπογραφή της συμφωνίας του Άαχεν

22/01/2019 14:49

Την απόφαση για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας προς όφελος και του συνόλου της Ευρώπης, χαιρέτισε σήμερα από το Άαχεν (την πρωτεύουσα του Καρλομάγνου) ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ο Πρόεδρος τόνισε ότι σήμερα, η Ευρώπη χρειάζεται αναβίωση της πίστης στην έννοια της αλληλεγγύης και της ενότητας και εξέφρασε την ελπίδα η ενισχυμένη γαλλογερμανική συνεργασία να εξυπηρετήσει αυτόν τον στόχο.

Ο Ντ. Τουσκ προειδοποίησε άπαντες να μην χάσουν την πίστη τους στο στόχο της ολοκλήρωσης της Ευρώπης στο σύνολό της: "θα το πω αυστηρά - σήμερα η Ευρώπη χρειάζεται ένα σαφές μήνυμα από το Παρίσι και το Βερολίνο, ότι η ενισχυμένη συνεργασία σε μικρές μορφές δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για τη συνεργασία όλης της Ευρώπης".

Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι σήμερα επέστρεψε από το Γκντάνσκ και την κηδεία του δολοφονημένου δημάρχου της πόλης Paweł Adamowicz, ο οποίος, όπως είπε "αγαπούσε το Γκντανσκ, ήταν ταυτόχρονα Πολωνός πατριώτης και καρδιά και ψυχή Ευρωπαίος, υπέρ του κράτους δικαίου, βοήθησε τους πρόσφυγες από γνήσια καλοσύνη, όχι επειδή κάποιος επέβαλε μερικές ποσοστώσεις σε αυτόν και για 20 χρόνια, έχτισε την πόλη του". "Ένα από τα πολλά του επιτεύγματα είναι το φανταστικό, μουσείο της Solidarność και ήταν, στην πραγματικότητα, αυτό ήταν ο οποίος επέμενε να ονομαστεί «Ευρωπαϊκό Κέντρο Αλληλεγγύης»". "Πριν από λίγες ημέρες, στον ίδιο τόπο, ο λαός του Γκντανσκ τίμησε τον δήμαρχο τους. Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έμειναν για πολλές ώρες μια κρύα παγωμένη νύχτα πάνω από το  το φέρετρο του", τόνισε.

"Είναι για αυτούς τους ανθρώπους, και χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους, που υπάρχει η Ευρώπη. Συνεχίστε να την ενισχύετε, μην αφήσετε την ιδέα να πεθάνει. Η Γαλλία και η Γερμανία την χρειάζονται ακριβώς στον ίδιο βαθμό με την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Βουλγαρία και την Ιρλανδία. Θυμηθείτε αυτό σήμερα και αύριο. Εν πάση περιπτώσει, θα συνεχίσω να σας υπενθυμίζω", κατέληξε ο Πρόεδρος.

ΚΥΠΕ