You are here

Οδηγίες ECDC για χαλάρωση μέτρων για εμβολιασμένους

22/04/2021 06:40

Οδηγίες για τις δυνατότητες χαλάρωσης ορισμένων μέτρων για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες εξέδωσε το ECDC, το ευρωπαϊκό κέντρο ελέγχου νόσων. Συγκεκριμένα το ECDC δημοσίευσε οδηγίες για την προσαρμογή των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (NPIs) βάσει μιας νέας εκτίμησης του κινδύνου για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα.

«Καθώς προχωρά ο εμβολιασμός, είναι ενθαρρυντικό να έχουμε συστάσεις βάσει τεκμηρίωσης ότι η ανοσοποίηση μπορεί αργά να επιτρέψει χαλάρωση μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων όπως η χρήση μασκών και φυσικής απόστασης. Ενώ η χαλάρωση των μέτρων προστασίας πρέπει να γίνει σταδιακά και βάσει προσεκτικών εκτιμήσεων των κινδύνων που ενέχονται, είμαστε πεπεισμένοι ότι η αυξημένη κάλυψη εμβολιασμού θα έχει θετικό και άμεσο αντίκτυπο στην επιστροφή στην κανονική ζωή», ανέφερε η Δρ Άντρεα Άμον, επιλεφαλής του ECDC.

Υπό το φως των διαθέσιμων στοιχείων, το ECDC έχει αναπτύξει σενάρια όπου τα κράτη μέλη μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να παραιτηθούν ή να χαλαρώσουν τα μέτρα σε συναντήσεις μεταξύ δύο ατόμων, νοικοκυριών ή κοινωνικών ομάδων:

Το ECDC σημειώνει ότι όταν τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα συναντούν άλλα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, τα μέτρα όπως η φυσική απόσταση και η χρήση μάσκας προσώπου μπορούν να χαλαρώσουν, ακόμη και για τους ηλικιωμένους.

Σημειώνει δε ότι όταν οι πλήρως εμβολιασμένοι νεαροί και μεσήλικες ενήλικες συναντούν μη εμβολιασμένα άτομα, τα μέτρα όπως η φυσική απόσταση και η μάσκας προσώπου μπορούν να χαλαρώσουν εφόσον κανείς δεν έχει παράγοντα κινδύνου για σοβαρή ασθένεια.

Προς το παρόν, το ECDC συνιστά τη διατήρηση των μέτρων κατά τη διάρκεια συναντήσεων μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ατόμων, εάν κάποιοι από αυτούς είναι ηλικιωμένοι ενήλικες ή άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο COVID-19 ή όπου υπάρχει υψηλή κυκλοφορία παραλλαγών ανησυχίας.

Τα ΝΡΙ πρέπει να διατηρούνται σε δημόσιους χώρους και σε μεγάλες συγκεντρώσεις, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού των ατόμων.

Όπως αναφέρει το ΕCDC, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι απαιτήσεις για test και καραντίνα για ταξίδια μπορούν να αρθούν ή να προσαρμοστούν για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα.

Ζητά δε από τις αρχές δημόσιας υγείας να εξετάσουν το ενδεχόμενο εξαίρεσης πλήρως εμβολιασμένων ατόμων από επαναλαμβανόμενες δοκιμές στην εργασία και άλλους χώρους.

Το ECDC σημειώνει ότι η ταχεία και αποτελεσματική χρήση εμβολίων είναι απαραίτητη για τη μείωση του αριθμού των ευπαθών ατόμων, των νοσοκομείων, των θανάτων και της ιογενούς κυκλοφορίας του COVID-19 στην κοινότητα, έτσι ώστε να επιτρέπεται μια ισχυρότερη χαλάρωση των μέτρων για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα. Το ECDC θα συνεχίσει να συλλέγει και να αναλύει στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου προκειμένου να αναθεωρήσει αναλόγως τις οδηγίες του.

ΚΥΠΕ