You are here

Οδηγίες Κομισιόν για άρση δασμολογικών φραγμών στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων

18/01/2019 16:03

Τις διαπραγματευτικές οδηγίες για τις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, τις οποίες ενέκρινε η Κομισιόν, παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες, η αρμόδια Επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ.

Η Επίτροπος δήλωσε ότι η δημοσίευση των σχεδίων οδηγιών διαπραγμάτευσης αποτελεί μέρος της εφαρμογής της κοινής δήλωσης που εξέδωσαν τον Ιούλιο οι Πρόεδροι Γιούνκερ και Τραμπ, σημειώνοντας ότι η ίδια και ο πρέσβης Λαϊτχάιζερ έχουν συναντηθεί αρκετές φορές στην εκτελεστική ομάδα εργασίας, στον οποίον έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι η ΕΕ έχει δεσμευθεί να τηρήσει από την πλευρά της τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο προέδρων.

Αναλυτικά, οι δύο οδηγίες περιλαμβάνουν: Μια εμπορική συμφωνία που εστιάζει αυστηρά στην κατάργηση των δασμών για τα βιομηχανικά προϊόντα, με εξαίρεση τα γεωργικά προϊόντα και μια δεύτερη συμφωνία, σχετικά με την αξιολόγηση της συμμόρφωσης, η οποία θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της άρσης των μη δασμολογικών φραγμών, καθιστώντας ευκολότερο για τις επιχειρήσεις να αποδείξουν ότι τα προϊόντα τους πληρούν τις τεχνικές απαιτήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

"Αυτές οι δύο προτεινόμενες οδηγίες διαπραγμάτευσης θα επιτρέψουν στην Επιτροπή να εργαστεί για την άρση των δασμολογικών και μη δασμολογικών φραγμών στο διατλαντικό εμπόριο βιομηχανικών προϊόντων, η οποία αποτελεί βασικό στόχο της κοινής δήλωσης του Ιουλίου", τόνισε η Μάλμστρόμ.

Η Κομισιόν τώρα καλεί τα κράτη μέλη πρέπει τώρα να δώσουν το πράσινο φως στις προτάσεις, ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, στο πλαίσιο της εκτελεστικής ομάδας εργασίας ΕΕ-ΗΠΑ, η οποία συγκροτήθηκε τον Ιούλιο του 2018, η επίτροπος κ. Μάλμστρομ και ο εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, συμπρόεδροι της ομάδας, έχουν συναντηθεί τέσσερις φορές προκειμένου να προωθήσουν το συμφωνημένο πρόγραμμα εργασίας. Μεταξύ εκπροσώπων των δύο πλευρών σε επίπεδο ανώτερων υπαλλήλων και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές άλλες συναντήσεις.

"Η ΕΕ έχει ήδη εφαρμόσει διάφορες πτυχές της κοινής δήλωσης του Ιουλίου. Ειδικότερα, οι εισαγωγές σπόρων σόγιας από τις ΗΠΑ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 112 % κατά την περίοδο από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2018, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους", υπενθυμίζει η Κομισιόν.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν πλέον τον βασικό προμηθευτή σπόρων σόγιας για την Ευρώπη και θα είναι σύντομα σε θέση να επεκτείνουν περαιτέρω την αγορά τους, σε συνέχεια της απόφασης της Κομισιόν να κινήσει τη διαδικασία για την έγκριση της χρήσης των σπόρων σόγιας από τις ΗΠΑ για την παραγωγή βιοκαυσίμων", σημειώνεται. "Πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν επίσης κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των αποστολών υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) από τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2018. Η ΕΕ έχει επίσης επισημάνει ορισμένους τομείς στους οποίους η εθελοντική συνεργασία με τις ΗΠΑ σε ρυθμιστικά ζητήματα θα μπορούσε να αποφέρει γρήγορα και ουσιαστικά αποτελέσματα", αναφέρει η Κομισιόν.

ΚΥΠΕ