You are here

Οι 27 αποφάσισαν να εντείνουν τα μέτρα προφύλαξης και να αποθαρρύνουν τα μη απαραίτητα ταξίδια εντός ΕΕ

22/01/2021 06:38

Πλήρως πεπεισμένοι να κρατήσουν τα εσωτερικά σύνορα ανοικτά, αλλά και να αποθαρρύνουν ενεργά τα μη απαραίτητα ταξίδια, αποφάσισαν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κατά την τηλεδιάσκεψη που ολοκληρώθηκε χθες βράδυ υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ιδιαιτέρως λόγω των εξαιρετικά ανησυχητικών νέων παραλλαγών του ιού.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε πως η Κομισιόν θα προτείνει τη Δευτέρα στην επιτροπή IPCR με τη συμμετοχή των κρατών μελών μέτρα για τον περιορισμό και τη αποθάρρυνση των μετακινήσεων και των μη απαραίτητων ταξιδιών, ώστε να υιοθετηθούν στην ΕΕ εναρμονισμένο τρόπο.

Οι 27 συμφώνησαν ακόμα με πρόταση για υιοθέτηση του χρωματισμού με “βαθύ κόκκινο” για ιδιαίτερα βεβαρημένες επιδημιολογικά περιοχές με υποχρέωση καραντίνας και αρνητικού τεστ για όλες τις αναχωρήσεις από αυτές.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες επιθυμούν επιτάχυνση των εμβολιασμών, και καλούν τις εταιρείες να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους ενώ η ΕΕ θα υποβοηθήσει την γρήγορη διανομή των παραγγελιών.

Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο εμβολιαστικό πιστοποιητικό, ο Πρόεδρος Μισέλ τόνισε ότι υπάρχει συμφωνία ώστε να καθοριστούν τα χαρακτηριστικά μιας τέτοιας βεβαίωσης, μόνο όμως για ιατρικούς λόγους. Ξεκαθάρισε δε ότι οι 27 είναι πολύ προσεκτικοί με το ζήτημα και ανέφερε ότι μόνο αργότερα θα δούμε αν και με ποιον άλλο τρόπο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

“Δεν είναι ρεαλιστικό προς το παρόν”, τόνισε ο Σ. Μισέλ. “Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε πλήρως τις επιπτώσεις”, τόνισε.

Για το ίδιο θέμα η Πρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι το πρέπει να διακρίνουμε
δύο διαφορετικά ζητήματα: “άλλο η καταγραφή που είναι ιατρική αναγκαιότητα” και άλλο το τι μπορείς να κάνεις με αυτό”.

Η ίδια σημείωσε ότι υπάρχει ήδη ένα διεθνές στάνταρ “το κίτρινο βιβλιάριο του ΠΟΥ”.

Ως προς το “τι θα μπορείς να το κάνεις με αυτό”, προειδοποίησε: “πρέπει να το σκεφτούμε πολύ προσεκτικά”.

Επεσήμανε δε ότι υπάρχουν πολλά ανοικτά σημαντικά ερωτήματα όπως αν μεταδίδεται ο ιός από τους εμβολιασμένους, ή πόσο καιρό κρατάει η προστασία του εμβολίου.

Σημείωσε δε και το πολιτικό ερώτημα του “πως σέβεσαι τα δικαιώματα για όσους δεν έχουν πρόσβαση στον εμβολιασμό και όσους έχουν σοβαρούς λόγους να μην εμβολιαστούν”.

Εξήγησε ότι “αργότερα θα χρειαστούμε συζήτηση σε βάθος και ομοφωνία”.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Μισέλ, οι 27 χαρακτήρισαν ως εξαιρετικής ανησυχίας τις μεταλλάξεις  του ιού και συμφώνησαν στην διεξαγωγή τεστ εντοπισμού τους.

Οι 27, όπως επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος συμφώνησαν στους στόχους της Κομισιόν για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού ως το καλοκαίρι και να εξέτασαν τη δέσμευση της ΕΕ για διεθνή εμβολιαστική αλληλεγγύη και προμήθεια εμβολίων για της χώρες της ευρύτερης γειτονίας της ΕΕ.

Τέλος οι 27 καταδίκασαν τη σύλληψη Ναβάλνι και ζήτησαν την ταχεία διερεύνηση της υπόθεσης της απόπειρας κατά της ζωής του.

ΚΥΠΕ