You are here

Οι 27 ενέκριναν τους νέους κανόνες για αναδιανομή πόρων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την κρίση του COVID19

08/04/2020 14:09

Οι πρεσβευτές των Κρατών Μελών της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα τη θέση του Συμβουλίου σχετικά με μια δεύτερη δέσμη μέτρων σε λιγότερο από ένα μήνα, με στόχο την απελευθέρωση περισσότερων χρημάτων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για επιχειρήσεις που σχετίζονται με κρίσεις. Δεδομένων των πρωτοφανών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα Κράτη Μέλη, οι προτεινόμενες αλλαγές εγκρίθηκαν χωρίς τροποποιήσεις, προκειμένου να επιταχυνθεί η νομοθετική διαδικασία.

Το κύριο νέο στοιχείο της πρότασης, το Coronavirus Response Investment Initiative Plus, είναι ότι προσφέρει πρόσθετη ευελιξία στη χρήση των διαρθρωτικών ταμείων, έτσι ώστε τα Κ-Μ να μπορούν να ανταποκριθούν γρήγορα και αποτελεσματικά στις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της επιδημίας COVID-19.

Έτσι, τα Κ-Μ θα είναι σε θέση να μεταφέρουν χρήματα μεταξύ διαφορετικών ταμείων για να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες απαιτήσεις τους. Για παράδειγμα, τα χρήματα που προορίζονται για ένα έργο υποδομής θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά ιατρικών υλικών, τη στήριξη ΜΜΕ ή την επένδυση σε προγράμματα βραχυπρόθεσμης απασχόλησης.

Τα νέα μέτρα θα καταργήσουν επίσης προσωρινά τις υφιστάμενες συνθήκες στις οποίες οι περιφέρειες δικαιούνται να λάβουν υποστήριξη. Αυτό θα επιτρέψει την ανακατανομή των πόρων σε εκείνες τις περιφέρειες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Ως προσωρινό και εξαιρετικό μέτρο, τα Κ-Μ μπορούν να ζητήσουν έως και 100% χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ από την 1η Ιουλίου 2020 έως τις 30 Ιουνίου 2021 για προγράμματα που αφορούν τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Σε δεύτερη απόφαση, οι Ευρωπαίοι πρέσβεις που συνέρχονται στην Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (ΕΜΑ) ενέκριναν σήμερα τη θέση του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού σχετικά με την εφαρμογή και την επιβολή των διεθνών εμπορικών κανόνων από την ΕΕ. Η θέση του Συμβουλίου σχετικά με τον αποκαλούμενο «κανονισμό της ΕΕ περί επιβολής» θα αποτελέσει τη βάση για τις διαπραγματεύσεις της Προεδρίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο ισχύων κανονισμός της ΕΕ περί επιβολής εφαρμόζεται από το 2014. Παρέχει κοινό νομοθετικό πλαίσιο για την επιβολή των δικαιωμάτων της ΕΕ στο πλαίσιο διεθνών εμπορικών συμφωνιών. Χάρη σε αυτούς τους κανόνες η Επιτροπή μπόρεσε, μόλις έλαβε την έγκριση του ΠΟΕ, να επιβάλει αντίμετρα στο τέλος της διαδικασίας επίλυσης διαφορών.

Δεδομένου ότι το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο του ΠΟΕ έχει επί του παρόντος παραλύσει, οι ισχύοντες κανόνες έπρεπε να επικαιροποιηθούν ώστε να έχει η Επιτροπή τη δυνατότητα να λαμβάνει μέτρα σε καταστάσεις κατά τις οποίες παρακωλύεται η λειτουργία των διαδικασιών επίλυσης διαφορών.

Κύριος στόχος της προτεινόμενης τροποποίησης είναι να υπάρξει πρόνοια για τις καταστάσεις στις οποίες, αφού η ΕΕ έχει επιτύχει την έκδοση ευνοϊκής απόφασης από ειδική ομάδα επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ, η διαδικασία παγώνει διότι ο αντίδικος αποστέλλει διά εφέσεως την έκθεση της ειδικής ομάδας του ΠΟΕ «στο κενό» και δεν έχει συμφωνήσει στη μεταβατική υπαγωγή της δευτεροβάθμιας εκδίκασης της διαφοράς σε διαιτησία, βάσει του άρθρου 25 του μνημονίου συμφωνίας του ΠΟΕ σχετικά με την επίλυση των διαφορών.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, με τους νέους κανόνες θεσπίζεται η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων, όπως είναι οι τελωνειακοί δασμοί, οι ποσοτικοί περιορισμοί στις εισαγωγές ή τις εξαγωγές αγαθών και τα μέτρα στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων.

Η Κομισιόν θα έχει επίσης το δικαίωμα να λαμβάνει αντίμετρα όταν ένας εμπορικός εταίρος στο πλαίσιο διμερούς ή περιφερειακής εμπορικής συμφωνίας επιβάλλει παράνομα εμπορικά μέτρα και, κατά συνέπεια, παρακωλύει τη διαδικασία επίλυσης διαφορών στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας.

Η θέση του Συμβουλίου δεν απομακρύνεται από το πνεύμα της πρότασης της Κομισιόν, αλλά περιλαμβάνει ρήτρα επανεξέτασης στην οποία καλείται η Επιτροπή να αξιολογήσει τη λειτουργία των νέων κανόνων και να εκτιμήσει την ενδεχόμενη ανάγκη επέκτασης του πεδίου εφαρμογής στις υπηρεσίες και τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας το αργότερο εντός τριών ετών από την έκδοση του κανονισμού.

ΚΥΠΕ