You are here

Οι ασθενείς στην εντατική στο Βέλγιο μειώνονται κατά 5% την ημέρα

23/05/2020 15:51

299 νέα κρούσματα του COVID19 και 25 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στο Βέλγιο σε 24 ώρες, όμως ο αριθμός των ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας μειώνεται σταθερά κατά 5% την ημέρα, ανακοίνωσαν οι ομοσπονδιακές αρχές.

Από τα νέα κρούσματα  213 ασθενείς ζουν στη Φλάνδρα, 66 στη Βαλλονία και 20 στις Βρυξέλλες. Ο Συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 56 810.

Επιπλέον, η κατάσταση έχει ως εξής: συνολικά 1.388 ασθενείς νοσηλεύονται επί του παρόντος σε νοσοκομεία. Υπήρξαν 34 νέες εισαγωγές τις τελευταίες 24 ώρες. Υπάρχουν συνολικά 259 ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας, περαιτέρω μείωση 9 ασθενών τις τελευταίες 24 ώρες. 15.155 ασθενείς πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο και έχουν θεραπευτεί από τις 15 Μαρτίου, αύξηση 32 κατά τις τελευταίες 24 ώρες.

Συνολικά αναφέρθηκαν 9.237 θάνατοι, αύξηση από 25 τις τελευταίες 24 ώρες. Από αυτούς τους 25, 15 άνθρωποι πέθαναν στο νοσοκομείο και 10 σε ένα κέντρο φροντίδας. Στην τελευταία ομάδα, το 90% επιβεβαιώθηκε από μια δοκιμή COVID19.
Από το σύνολο των 9 237 ατόμων που πέθαναν, το 48% πέθανε στο νοσοκομείο, το 51% σε κέντρο φροντίδας κατοικιών, το 0,2% στο σπίτι και το 0,5% σε άλλο μέρος. Οι θάνατοι σε νοσοκομεία είναι όλα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Οι θάνατοι σε κέντρα φροντίδας  επιβεβαιώνονται κατά 24% ή είναι ύποπτα κρούσματα κατά 76%.

Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Συντονισμού συναντήθηκε την Παρασκευή 22 Μαΐου με τα μέλη της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων που είναι υπεύθυνα για τη στρατηγική εξόδου (GEES) για να εξετάσει τον χάρτη πορείας που προτάθηκε σχετικά με τις δραστηριότητες για τη νεολαία και το καλοκαίρι. Αυτός ο χάρτης πορείας καταρτίστηκε μετά από διάφορες συναντήσεις που οργανώθηκαν σε συντονισμό με τις τρεις κοινότητες της χώρας σε υπουργικό επίπεδο.

Μετά από διαβούλευση με τους εμπειρογνώμονες, αποφασίστηκε ότι οι υπαίθριοι χώροι παιχνιδιού θα μπορούσαν να ανοίξουν εκ νέου από τις τοπικές αρχές από την Τετάρτη 27 Μαΐου για παιδιά έως και 12 ετών. Οι μεγαλύτεροι χώροι παιχνιδιού στα πάρκα μπορούν επίσης να ανοίξουν ξανά υπό την επίβλεψη των τοπικών αρχών, σεβόμενοι τους ίδιους όρους με τα αθλήματα, δηλαδή το πολύ 20 παιδιά κάθε φορά. Τέλος, οι παιδικές χαρές που υπάρχουν σε μουσεία, ζωολογικά πάρκα κ.λπ. μπορούν επίσης να ανοίξουν ξανά. Ο διαχειριστής υποδομής πρέπει να κάνει ρυθμίσεις για να αποφύγει το πλήθος. Το υπουργικό διάταγμα θα προσαρμοστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Επιτροπή Συντονισμού αποφάσισε επίσης ότι, με την επιφύλαξη της συμφωνίας των τοπικών αρχών, καλοκαιρινές δραστηριότητες για νέους μπορούν να οργανωθούν και πάλι από την 1η Ιουλίου.

Έτσι, καλοκαιρινές κατασκηνώσεις και πρακτική άσκηση με ή χωρίς διανυκτέρευση, καθώς και δραστηριότητες σε παιδικές χαρές, μπορούν να πραγματοποιηθούν με 50 άτομα το πολύ (συμμετέχοντες και επόπτες). Οι νέοι και οι συνοδευτικοί ενήλικες  πρέπει να συνεχίσουν να σέβονται την απόσταση ασφαλείας όσο το δυνατόν περισσότερο. Κέντρα νεολαίας κ.λπ. μπορούν επίσης να ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους (όριο τα 50 άτομα). Και εδώ, οι νέοι και οι συνοδευτικοί ενήλικες πρέπει να συνεχίσουν να σέβονται την απόσταση ασφαλείας. Τα κέντρα νεολαίας που έχουν επίσης λειτουργία τροφοδοσίας πρέπει να τηρούν τους γενικούς κανόνες του τομέα.

Το επόμενο συμβούλιο συντονισμού θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουνίου. Αυτή η συνάντηση θα χρησιμεύσει για τον ακριβέστερο καθορισμό των περιγραμμάτων της τρίτης φάσης. Οι τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού και της φιλοξενίας θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Θα είναι επίσης ζήτημα μελέτης αν και σε ποιο βαθμό θα είναι δυνατόν να διευρυνθούν οι κοινωνικές επαφές, να εξουσιοδοτηθεί ξανά η διεξαγωγή θρησκευτικών τελετών ή να επιτραπεί η διεξαγωγή εκδηλώσεων διαφορετικών μεγεθών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.