You are here

Οι δείκτες ESI και ΕΕΕ συνέχισαν την ισχυρή ανάκαμψη στην ΕΕ

29/04/2021 14:15

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η DGECFIN (γενική διεύθυνση οικονομικών) της Κομισιόν, τον Απρίλιο του 2021, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI) συνέχισε την ισχυρή ανάκαμψή του, κερδίζοντας πόντους 9,8 στην ΕΕ και 9,4 στην ευρωζώνη (ΕΑ) σε σύγκριση με τον Μάρτιο.

Στο 109,7 στην ΕΕ και στο 110.3 στην ευρωζώνη, ο δείκτης ESI βρίσκεται σημαντικά πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο και το προ-πανδημικό επίπεδο για πρώτη φορά μετά την εμφάνιση του COVID-19 στην ήπειρο.

Επίσης, ο Δείκτης Προσδοκιών Απασχόλησης (ΕΕΕ) σημείωσε έντονη αύξηση (+9,9 μονάδες σε 107,9 στην ΕΕ και +9,3 μονάδες σε 107,1 στη ζώνη του ευρώ) , ανεβάζοντας τον δείκτη τόσο πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο όσο και πριν από την πανδημία .

Στην Κύπρο ο δείκτης ESI αυξήθηκε σε 93,2 τον Απρίλιο από 84,7 τον Μάρτιο και ο δείκτης EEI σε 96. 8 από 92,6.
Στην Ελλάδα, ο δείκτης ESI αυξήθηκε σε 97. 9 τον Απρίλιο από 96.9 τον Μάρτιο και ο δείκτης EEI μειώθηκε σε 105. 9 από 109. 3.

Στην ΕΕ, η αύξηση του ESI οφείλεται στη βελτίωση της εμπιστοσύνης σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς που ερευνήθηκαν (π.χ. βιομηχανία, υπηρεσίες, λιανικό εμπόριο, κατασκευές) και μεταξύ των καταναλωτών.

Ο ESI αυξήθηκε σημαντικά και στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, κυρίως στην Πολωνία (+11,3), ακολουθούμενη από τις Κάτω Χώρες (+10,7), την Ισπανία (+9,1), τη Γαλλία (+8,5), τη Γερμανία (+5,7) και την Ιταλία (+5.3). Χάρη στις τελευταίες αυξήσεις, το κλίμα και στις έξι χώρες υπερβαίνει τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 100 μονάδων.

Χάρη σε μια ισχυρή αύξηση τον Απρίλιο (+9.9), ο δείκτης προσδοκίας απασχόλησης (ΕΕΙ) υπερέβη τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2020. Η βελτίωση οφείλεται σε πιο αισιόδοξα σχέδια απασχόλησης σε όλους τους τομείς της έρευνας, δηλαδή στη βιομηχανία , υπηρεσίες, λιανικό εμπόριο και κατασκευές.

Τα αποτελέσματα του Απριλίου έφεραν το δείκτη στα προ-πανδημικά επίπεδα, ενώ το τελευταίο ισχύει και για τα σχέδια απασχόλησης στον τομέα των κατασκευών, που ήδη ξεπέρασαν τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους από τότε. Σύμφωνα με τα αισιόδοξα στοιχεία για την απασχόληση, οι προσδοκίες ανεργίας των καταναλωτών, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο ΕΕΕ, υποχώρησαν περαιτέρω.

ΚΥΠΕ