You are here

Οι διαμαρτυρίες στη Γαλλία μείωσαν κατά το ήμισυ την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης το 4ο τρίμηνο

10/12/2018 10:42

Η Τράπεζα της Γαλλίας, αναθεώρησε προς τα κάτω τη Δευτέρα την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο του 2018, στο 0,2% από 0,4%, λόγω των επιπτώσεων από τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων».

«Ο τομέας των υπηρεσιών έχει επιβραδυνθεί υπό την επίδραση του κινήματος. Οι τομείς των μεταφορών, των εστιατορίων και της αυτοκινητοβιομηχανίας έχουν οπισθοχωρήσει», αναφέρει η τελευταία έρευνα της γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ προειδοποίησε την Κυριακή ότι οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίες που σαρώνουν τη Γαλλία αποτελούν «καταστροφή».

«Είναι μια καταστροφή για το εμπόριο, είναι μια καταστροφή για την οικονομία μας», δήλωσε ο Λε Μερ στους δημοσιογράφους καθώς επισκέφθηκε καταστήματα στο Παρίσι που χτυπήθηκαν από λεηλασίες κατά τις αντικυβερνητικές ταραχές μια μέρα νωρίτερα.

Η τελευταία εκτίμηση της Τράπεζας της Γαλλίας για το τρίμηνο μέχρι τον Δεκέμβριο είναι πολύ χαμηλότερη από το 0,8% που θα χρειαζόταν για την επίτευξη του κυβερνητικού στόχου για αύξηση στο 1,7% του ρυθμού ανάπτυξης το 2018.

Η γαλλική οικονομία αυξήθηκε κατά 0,4% το τρίτο τρίμηνο και κατά 0,2% τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές.

Μιλώντας νωρίτερα στο ραδιόφωνο RTL, ο Λε Μερ δήλωσε ότι αναμένει οι διαμαρτυρίες να μειώσουν την ανάπτυξη κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει πιθανή αναθεώρηση προς τα κάτω του συνολικού ποσοστού 1,7%.

ΚΥΠΕ