You are here

Οι δηλώσεις να μεταφραστούν σε πράξεις, ζήτησε ο Μπορέλ από τον Τσαβούσογλου

21/01/2021 14:55

Η βελτίωση και η κανονικοποίηση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας και ειδικότερα με τα κράτη μέλη, με αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπάτου Εκπροσώπου Ζοζέπ Μπορέλ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ξεκίνησε στις 11:30 τοπική ώρα Βρυξελλών.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ σημείωσε ότι χαίρεται που καλωσορίζει τον Υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, και ανακοίνωσε ότι θα εξετάσουν τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας και θα συζητήσουν την πορεία προς τα εμπρός.

Όπως είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, EE και Τουρκία έχουν ένα αμοιβαίο στρατηγικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία ωφέλιμης σχέσης, βασισμένης σε αξίες και αρχές

Σημείωσε δε ότι "το περασμένο έτος ήταν περίπλοκο για τις σχέσεις μας. Αλλά πρόσφατα έχουμε δει κάποια βελτίωση της συνολικής ατμόσφαιρας και μερικά σημαντικά βήματα".

Όπως τόνισε, "η εξαγγελθείσα επανάληψη των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι ένα από αυτά τα βήματα".

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι "οι προθέσεις και οι ανακοινώσεις πρέπει να μεταφραστούν σε απτές ενέργειες".

Δήλωσε δε ότι "χαιρετίζουμε επίσης τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτέρες για επανάληψη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ".

"Η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως να υποστηρίξει την ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", ανέφερε.

"Επιθυμούμε έντονα να δούμε μια βιώσιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή", τόνισε.

Όπως είπε "η ΕΕ και η Τουρκία μπορούν και πρέπει να συμμετάσχουν περισσότερο σε ουσιαστικούς διαλόγους για την ενίσχυση των σημαντικών πολιτικών διαδικασιών που σχετίζονται με περιφερειακές συγκρούσεις, στη Λιβύη, τη Συρία ή το Ναγκόρνο Καραμπάχ".

Διευκρίνισε ότι "υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να συζητήσουμε, με πλήρη σεβασμό ειλικρινά και ανοιχτά. Αυτό ισχύει και για την εσωτερική κατάσταση της Τουρκίας".

"Μια ελεύθερη και ζωντανή κοινωνία απαιτεί υψηλά πρότυπα κράτους δικαίου. Η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί για το κράτος δικαίου και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία", ανέφερε.

"Έχουμε πολλά ζητήματα όπου απαιτείται πρόοδος για να διερευνήσουμε πλήρως τις δυνατότητες της σχέσης μας - προς όφελος των ανθρώπων στην Ένωση και στην Τουρκία", τόνισε.

Aπό την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσφώνησε τον κ. Μπορέλ ως αξιότιμο φίλο του, λέγοντας ότι χαίρεται που βρίσκεται στις Βρυξέλλες. «Είμαι εδώ μετά από πρόσκληση του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ. Θα έχουμε πολύ γεμάτο πρόγραμμα σήμερα και αύριο. Το 2020 ήταν ένα προβληματικό έτος για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Η σύνοδος κορυφής του Δεκεμβρίου ήταν μια θετική εξέλιξη για τη δημιουργία μιας πιο θετικής ατμόσφαιρας. Ευνόησε την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Πρόεδρός μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσκάλεσε τον Ζοζέπ Μπορέλ και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Τουρκία. Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. Σήμερα, φυσικά, θα έχουμε συνάντηση με τον Ζοζέπ Μπορέλ. Έχουμε υποβάλει μια πολύ λεπτομερή πρόταση για τη διεξαγωγή μίας διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. Θα τα συζητήσουμε πάλι αυτά. Επίσης, θα συζητήσουμε τα βήματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε όσον αφορά την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Θα μεταφέρουμε στους συνομιλητές μας τις προσδοκίες μας κατά τις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσουμε σήμερα και αύριο. Ελπίζω όλες αυτές οι συναντήσεις να είναι θετικές».

ΚΥΠΕ