You are here

Οι φόβοι για τις προμήθειες αερίου ανεβάζουν τις τιμές

21/04/2022 11:56

Για δεύτερη μέρα επεκτείνουν τα κέρδη τους οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς οι traders αξιολογούν την ασφάλεια των προμηθειών όταν η ζήτηση της Ρωσίας για πληρωμές σε ρούβλια ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το αίτημα του Κρεμλίνου αντιμετώπισε κάποια αντίσταση. Η Γερμανία δεν δέχθηκε την Τετάρτη ότι οι εταιρείες θα πρέπει να δημιουργήσουν ειδικούς λογαριασμούς για να πληρώνουν το φυσικό αέριο σε ρωσικό νόμισμα. Η Ιταλία μπορεί επίσης να αρνηθεί να συμμορφωθεί. Οι δικηγόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέταξαν ένα προκαταρκτικό πόρισμα σύμφωνα με τον οποίο ο μηχανισμός πληρωμών θα παραβίαζε τους περιορισμούς της ΕΕ στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Οι ανησυχίες για το μέλλον της ευρωπαϊκής προμήθειας φυσικού αερίου παραμένουν υψηλές καθώς οι φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και πιθανή πλήρη διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη συνεχίζουν να προσθέτουν ανοδική πίεση στην αγορά», δήλωσε η Energi Danmark A/S.

Τα κράτη-μέλη πιέζουν επίσης για να μειώσουν την ρωσική εξάρτησή τους από τη Μόσχα. Η Ιταλία αγοράζει προμήθειες από την Αφρική και είναι έτοιμη να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου είναι 2,8% υψηλότερα στα 96,87 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ, μετά την άνοδο κατά 0,5% την Τετάρτη. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύεται 3,1%.

Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, δεν βλέπουν κανέναν άμεσο κίνδυνο για τις προμήθειες, καθώς οι περισσότερες πληρωμές στο πλαίσιο του νέου συστήματος θα πρέπει να καταβληθούν στα τέλη του επόμενου μήνα.

Πηγή: Euro2day