You are here

Οι νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας που συζητούνται από τα Κ-Μ

22/09/2022 14:34

Τους τομείς της τεχνολογίας και προσθήκη νέων προσώπων στη λίστα κυρώσεων αφορούν οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που συζητούνται από τα κράτη μέλη μετά τις ανακοινώσεις Πούτιν για στρατιωτική κινητοποίηση, δημοψηφίσματα στις κατεχόμενες περιοχές και το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, μετά από έκτακτη άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας θα προωθηθούν αμέσως, το συντομότερο δυνατόν, σε συντονισμό με τους εταίρους μας» σημείωσε ο κ. Μπορέλ, σημειώνοντας ωστόσο πως η συνάντηση ήταν άτυπη και ως εκ τούτου δεν μπορούν να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα.

«Μπορούμε μόνο να παρέχουμε πολιτική καθοδήγηση. Μπορούμε μόνο να ανακοινώσουμε πολιτικά μέτρα για τα οποία θα πρέπει να δοθεί συνέχεια σε επίσημη συνάντηση του Συμβουλίου με συμμετοχή των Μόνιμων Αντιπροσώπων (σ.σ. στις Βρυξέλλες) ώστε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα», εξήγησε.

Απαντώντας σε νέα ερώτηση, ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως «θα εξετάσουμε ένα νέο πακέτο κυρώσεων το οποίο θα επηρεάσει νέους τομείς της Ρωσικής οικονομίας, ιδιαίτερα - αν μπορώ να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος - αυτούς της τεχνολογίας».

«Και θα υπάρχει νέα λίστα προσώπων (σ.σ. προσθήκη στη λίστα κυρώσεων). Σήμερα δεν μπορέσαμε να αποφασίσουμε ποια πρόσωπα, ποιοι τομείς και ποια ποσά» επεσήμανε, υπογραμμίζοντας πως αυτό που ήταν σημαντικό ήταν να δοθεί ένα «ισχυρό πολιτικό μήνυμα» μερικές ώρες μετά τις δηλώσεις Πούτιν.

Η έκτακτη συνάντηση, ανέφερε ο κ. Μπορέλ, ήταν αναγκαία για να γίνει πλήρης αξιολόγηση των επιπτώσεων των δηλώσεων Πούτιν. Στο πρώτο μέρος της συνάντησης συμμετείχε και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Είναι ξεκάθαρο πως ο Πούτιν προσπαθεί να καταστρέψει την Ουκρανία. Προσπαθεί να καταστρέψει ολόκληρη τη χώρα με διαφορετικά μέσα καθώς αποτυγχάνει με στρατιωτικούς όρους» ανέφερε.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στην ανακοίνωση Πούτιν για μερική στρατιωτική κινητοποίηση του πληθυσμού και την οργάνωση παράνομων δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες περιοχές, καθώς και στην απειλή «αυτή τη φορά, πολύ καθαρά» στον ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων.

«Θεωρήσαμε αρκετά κυνικό και σοκαριστικό το να ακούμε τέτοιες απειλές κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας όταν εδώ, στα Ηνωμένα Έθνη, η παγκόσμια κοινότητα εργάζεται από κοινού για να χτίσει την ειρήνη και την πρόοδο» πρόσθεσε.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε ακόμα πως οι 27 ΥΠΕΞ υιοθέτησαν κοινή ανακοίνωση στην οποία καταδικάζεται η πρόθεση οργάνωσης παράνομων δημοψηφισμάτων στις κατεχόμενες περιοχές και στην οποία καλούν τη Ρωσία να σεβαστεί τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε ακόμα στις τεχνικές προεργασίες για την αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης, πρόταση η οποία όπως είπε θα υιοθετηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

ΚΥΠΕ