You are here

Oι σχέσεις με την Τουρκία, το ΠΔΠ 21-27, Brexit και κλιματική αλλαγή στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής των 28 της ΕΕ

17/10/2019 12:02

Στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Κύπρου) ξεκινάει σήμερα η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο το Brexit, τη διεύρυνση της Ένωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια, την στάση της Τουρκίας σε Συρία και κυπριακή ΑΟΖ, τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ (ΠΔΠ 2021- 2027) και τις στρατηγικές  προτεραιότητες της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια (νέα θητεία ευρωπαϊκών θεσμών).

Όπως ανακοινώθηκε, οι ηγέτες θα συνέλθουν σε μορφή ΕΕ27 για να συζητήσουν το Brexit. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Michel Barnier, θα τους ενημερώσει σχετικά με την κατάσταση μετά τις εντατικές διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες ημέρες.

Ακολούθως οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Αλβανία και τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Μετά τις συζητήσεις επί του θέματος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 15ης Οκτωβρίου 2019, η Προεδρία της Φινλανδίας εξέδωσε διαδικαστικά συμπεράσματα επισημαίνοντας ότι το Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.

Αμέσως μετά οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τις σχέσεις με την Τουρκία, μεταξύ άλλων και υπό το πρίσμα της στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία. Στις 14 Οκτωβρίου 2019, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ενέκρινε συμπεράσματα που καταδικάζουν τη μονομερή στρατιωτική δράση της Τουρκίας και την παροτρύνουν να σταματήσει και να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Μετά  οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα επανέλθουν επίσης στο θέμα των συνεχιζόμενων παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το  Συμβούλιο Εξωτερικών  της ΕΕ, εξέδωσε ήδη συμπεράσματα στα οποία αναφέρονται τα εξής:

"υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο όσον αφορά τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Υπενθυμίζει τα συμπεράσματά του της 15ης Ιουλίου 2019 σε όλα τα μέρη και ιδίως ότι η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστεί με καλό διάλογο και διαπραγμάτευση, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή της καλής γειτονίας συγγένειες. Το Συμβούλιο, βασιζόμενο στις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν ήδη αναληφθεί, συμφωνεί με τη θέσπιση ενός καθεστώτος-πλαισίου περιοριστικών μέτρων που απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη δραστηριότητα γεώτρησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί την Ύπατο Εκπρόσωπο και τον Κομισιόν να υποβάλει σύντομα προτάσεις για το σκοπό αυτό".

Αμέσως μετά, οι ηγέτες θα συζητήσουν τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021-2027, με βάση τις εργασίες της Προεδρίας της Φινλανδίας. Οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν το συνολικό επίπεδο, τη χρηματοδότηση, τους όγκους των βασικών τομέων πολιτικής, καθώς και τους όρους και τα κίνητρα. Η συζήτηση θα πρέπει να παρέχει καθοδήγηση για να βοηθήσει την Προεδρία να συνεχίσει τις εργασίες της πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όταν αναμένεται να επιστρέψουν οι ηγέτες στο θέμα αυτό.

Ακολούθως οι ηγέτες θα συζητήσουν τη συνέχεια που θα δοθεί στη στρατηγική ατζέντα και τις προτεραιότητες της ΕΕ για τα έτη 2019-2024. Η εκλεγείσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen θα κληθεί να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της νέας Επιτροπής.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται επίσης να εκδώσει απόφαση για το διορισμό της Christine Lagarde ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τέλος  οι ηγέτες αναμένεται να μιλήσουν για τις διεθνείς πτυχές της αλλαγής του κλίματος, μετά τη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα και πριν από τη διάσκεψη για το κλίμα στο Σαντιάγκο της Χιλής τον Δεκέμβριο. Όπως συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής τους τον Ιούνιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ολοκληρώσει την καθοδήγηση του σχετικά με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ για την αλλαγή του κλίματος κατά τη σύνοδό του τον Δεκέμβριο.