You are here

Οι τράπεζες στυλοβάτες της ανόδου στην Ευρώπη

24/11/2003 10:48
Σημαντικά κέρδη για τις ευρωπαϊκές αγορές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, παίρνοντας ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο μετά την έντονη φημολογία περί συζητήσεων συγχώνευσης μεγάλων τραπεζών στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το σημερινό τεύχος της εβδομαδιαίας γερμανικής επιθεώρησης Der Spiegel, οι τέσσερις κορυφαίες τράπεζες της Γερμανίας, Deutsche Bank, HVB, Commerzbank και η ασφαλιστική Allianz, έχουν ξεκινήσει διερευνητικές επαφές για να εξετάσουν τις δυνατότητες ενοποίησης στον κλάδο με τις ευλογίες της γερμανικής κυβέρνησης για ν αποφευχθούν έξωθεν εξαγορές..

Η είδηση αυτή έχει ενισχύσει σημαντικά τον τραπεζικό κλάδο, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και σε Γαλλία και Ολλανδία, ενώ σημαντική ενίσχυση στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ παρατηρείται και στον ασφαλιστικό κλάδο και στην υψηλή τεχνολογία.

Οι φαρμακοβιομηχανίες βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μετά την έγκριση από την αμερικανική Βουλή σχεδίου νόμου για αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών, ύψους περίπου 395 δισ. δολαρίων.

Στη Βρετανία, η εταιρία λιανικού εμπορίου Dixons είδε τη σύσταση της να αναβαθμίζεται από τη Deutsche Bank σε αγορά, ενώ η εταιρία κινητής τηλεφωνίας MMO2 είδε την πιστοληπτική της ικανότητα να αναβαθμίζεται από την S&P σε ΒΒΒ από ΒΒΒ-.

Κρίσιμο διήμερο ξεκινά σήμερα για το Ecofin, όπου αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους Γαλλία και Γερμανία με τα μικρότερα κράτη μέλη, εξαιτίας φυσικά της ανάγκης, σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για ισοσκελισμό των προϋπολογισμών των δύο μεγαλύτερων κρατών μελών της Ε.Ε.

Ο γερμανός υπουργός οικονομικών, Χ. Άιχελ, δυναμίτισε εκ νέου την κατάσταση, δηλώνοντας ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά δεν πρόκειται επ' ουδέν λόγο να διακινδυνέψει την ανάκαμψη της για μια βραχυπρόθεσμη και άλογη πολιτική.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ στην Ισπανία έδειξαν αύξηση το γ' τρίμηνο κατά 0,7% μηνιαίως και 2,4% ετησίως, ρυθμό σχεδόν διπλάσιο από το μέσο όρο της Ε.Ε.