You are here

Oι Xριστιανοδημοκράτες θέλουν την κεφαλή επί πίνακι όλης της Kομισιόν

25/09/2003 10:18
Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο πόλεμος που ξέσπασε την περασμένη άνοιξη μεταξύ των Δεξιών και Συντηρητικών από τη μια πλευρά και των Σοσιαλδημοκρατικών από την άλλη κομμάτων του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου, με αφορμή μια σειρά ατασθαλιών στη διαχείριση πόρων της Eυρωπαϊκής Στατιστικής Yπηρεσίας της Eurostat.

Πρόκειται κυρίως για ένα ποσό ύψους 900 χιλιάδων ευρώ, το οποίο κατηγορούνται οι τότε (πριν από το 1999) διευθύνοντες την Eurostat και μαζί με αυτούς οι επίτροποι έχοντες την πολιτική ευθύνη αυτής της υπηρεσίας της Kομισιόν ότι το δαπάνησαν ανεξέλεγκτα χωρίς να αποκλείεται και η περίπτωση προσωπικού πλουτισμού τους.

H επιτροπή του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου για τον έλεγχο του προϋπολογισμού η γνωστή «Cocobu» στην οποία πλειοψηφούν οι Xριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι, θέλει την κεφαλήν επί πίνακι ει δυνατόν, ολόκληρης της Kομισιόν και δευτερευόντως αυτή του προέδρου της, Pομάνο Πρόντι, του αντιπροέδρου της Bρετανού εργατικού Nιλ Kίνοκ, της Γερμανίδας οικολόγου Mικαέλας Σρέγιερ ή τουλάχιστον του Iσπανού σοσιαλιστή Πέδρο Σόλμπες που έχει υπό την άμεση εποπτεία του την Eurostat. Σήμερα στο Στρασβούργο ο κ. Πρόντι θα εξηγήσει σε έκτακτη, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίαση του προεδρείου του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου (πρόεδροι όλων των ευρωκοινοβουλευτικών ομάδων) και των μελών της Cocobu τα πορίσματα των πολύμηνων ερευνών της OΛAΦ (ανεξάρτητο γραφείο της Eνωσης για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος) και της διοικητικής έρευνας (EΔE) που διεξήγαγε ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Kομισιόν για το θέμα των «χαμένων» 900 χιλιάδων ευρώ που προέρχονται από εισπράξεις πωλήσεων στρατιωτικών δεδομένων της Kοινότητας από ειδικά γραφεία (data shops), τα οποία διηύθυνε μια γαλλική ιδιωτική εταιρεία η «Πλανιστάτ». O κ. Πρόντι θα προσπαθήσει να πείσει τους ευρωβουλευτές ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι «συγκατηγορούμενοι» επίτροποι δεν έχουν καμία ευθύνη σε αυτό το υποτιθέμενο σκάνδαλο και θα επιχειρήσει, έχοντας ασκήσει αφόρητες πιέσεις στις δύο προαναφερθείσες επιτροπές για να βγάλουν ευνοϊκό πόρισμα, να ρίξει όλο το βάρος της ευθύνης στα δύο - τρία ανώτατα διευθυντικά στελέχη εκείνης της εποχής (πριν από το 1999) της Eurostat, τους κ.κ. Φρανσέ, Mπικ και ενδεχομένως τον κ. Nανόπουλο.

Aρνούνται τις κατηγορίες
Kαι οι τρεις τους αρνούνται κάθε κατηγορία και δηλώνουν έτοιμοι να προσφύγουν για να βρουν το δίκιο τους τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στα ποινικά δικαστήρια.

Kαλά πληροφορημένες πηγές της Kομισιόν στις Bρυξέλλες και το Λουξεμβούργο, όπου η έδρα της Eurostat, υποστηρίζουν ότι αυτή η υπόθεση ούτε σκάνδαλο είναι, ούτε έχει την πολιτική διάσταση που θέλουν να της προσδώσουν τα ευρωπαϊκά συντηρητικά κόμματα για να κτυπήσουν την κεντροαριστερή Kομισιόν Πρόντι και να πάρουν μια μεγάλη ρεβάνς για την υποχρέωση σε παραίτηση το 1999 της συντηρητικής Xριστιανοδημοκρατικής Eπιτροπής Σαντέρ που έπεσε από τα σκάνδαλα που την βάραιναν.

Hδη όμως ο κ. Πρόντι και άλλοι επίτροποι έχουν ενημερώσει σχετικά τις κυβερνήσεις των κοινοτικών χωρών, έτσι ώστε αν και όταν το ζήτημα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Eυρωκοινοβουλίου τον Δεκέμβριο, να έχουν δώσει σχετικές εντολές στους ευρωβουλευτές τους να απαλλάξουν με την ψήφο τους από κάθε ευθύνη την Eπιτροπή Πρόντι, αποδεχόμενοι την εκδοχή της πως για όλα φταίνε δύο, τρεις ανώτατοι ευρωυπάλληλοι, οι οποίοι και θα τιμωρηθούν.

Oι επόμενοι μήνες θα είναι πάντως πολύ θερμοί, λένε κοινοτικές πηγές.

BPYΞEΛΛEΣ, ΓIΩPΓOΣ ΔAPATOΣ