You are here

Οι Υπ. Εξωτερικών υιοθέτησαν συμπεράσματα για τη Βενεζουέλα

25/01/2021 12:49

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (27 Υπουργοί Εξωτερικών) που συνέρχεται στις Βρυξέλλες με φυσική παρουσία των Υπουργών, ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με το αποτέλεσμα των νομοθετικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στις 6 Δεκεμβρίου 2020 και την πολιτική της ΕΕ έναντι της Βενεζουέλας, με τα οποία τονίζει ότι "οι εκλογές ήταν μια χαμένη ευκαιρία για τη δημοκρατία, που διεξήχθη χωρίς εθνική συμφωνία για τις εκλογικές συνθήκες, και δεν συμμορφώθηκε με τα διεθνή πρότυπα για μια δημοκρατική διαδικασία".

Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει το αίτημα της ΕΕ για εγγύηση όλων των πολιτικών δικαιωμάτων και άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και για την ελευθερία και ασφάλεια όλων των πολιτικών αντιπάλων".

Το Συμβούλιο δηλώνει ότι ο μόνος τρόπος εξόδου από την κρίση στη Βενεζουέλα είναι να ξαναρχίσουν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις αμέσως για μια διαδικασία διαλόγου και μετάβασης υπό την ηγεσία της Βενεζουέλας που θα οδηγήσει σε αξιόπιστες, χωρίς αποκλεισμούς και διαφανείς νομοθετικές και προεδρικές εκλογές.

Τα συμπεράσματα υπογραμμίζουν την υποστήριξη της ΕΕ για το έργο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και της Ανεξάρτητης Αποστολής Διερεύνησης των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό να λογοδοτήσουν εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για εξωδικαστικές εκτελέσεις, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, αυθαίρετες κρατήσεις και βασανιστήρια.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται και να συνεργάζεται με όλους τους ενδιαφερόμενους στη Βενεζουέλα για να προωθήσει τον ειρηνικό διάλογο και μια δημοκρατική και βιώσιμη λύση στις κρίσεις στη Βενεζουέλα.

ΚΥΠΕ