You are here

Οι Υπ. Γεωργίας συζήτησαν επί της στρατηγικής Βιοποικιλότητας και 'Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο'

09/06/2020 06:34

Οι Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ πραγματοποίησαν ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη στρατηγική "Farm to Fork" ("Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο",) την οποία παρουσίασε η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου και τη στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα, οι οποίες εγκρίθηκαν πρόσφατα από την Κομισιόν, με στόχο να καταστήσουν τα συστήματα τροφίμων της ΕΕ "παγκόσμιο πρότυπο αειφορίας" και να αναλάβουν επείγουσα δράση για την προστασία και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας της Ευρώπης.

"Οι στρατηγικές `Farm to Fork` και Βιοποικιλότητας θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του Σχεδίου Ανάκαμψης για την Ευρώπη. Πρέπει να αξιολογήσουμε τη δυνητική συμβολή των τομέων της γεωργίας, της αλιείας και της δασοκομίας στην επίτευξη των στόχων που τίθενται και στις δύο στρατηγικές. Ωστόσο, πρέπει επίσης να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στον αντίκτυπο σε αυτούς τους τομείς. Οι παραγωγοί μας, οι αλιείς και οι παραγωγοί υδατοκαλλιέργειας αξίζουν δίκαιη μετάβαση, προβλέψιμες συνθήκες και επαρκείς οικονομικούς πόρους.
δήλωσε η Marija Vučković, Υπουργός Γεωργίας της Κροατίας.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις κύριες προκλήσεις και ευκαιρίες για την επίτευξη των στόχων των στρατηγικών. Συζήτησαν επίσης τα προτεινόμενα πρόσθετα μέτρα από την Κομισιόν για να καταστήσουν την εφαρμογή της μελλοντικής κοινής γεωργικής πολιτικής πιο αποτελεσματικής προκειμένου να συμβάλουν στην επίτευξη της φιλοδοξίας της Πράσινης Συμφωνίας. Τέλος, οι Υπουργοί παρουσίασαν τις απόψεις τους σχετικά με το κατά πόσον η νέα πρόταση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ 2021-2027, συμπεριλαμβανομένου του νέου ευρωπαϊκού μέσου ανάκαμψης (Next  Generation EU), έχει σχεδιαστεί επαρκώς για να εκπληρώσει τη φιλοδοξία της στρατηγικής Farm to Fork και της βιοποικιλότητας.

Οι Υπουργοί χαιρέτισαν τόσο τις στρατηγικές όσο και τη φιλοδοξία να ενισχυθεί ο ρόλος των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού. Τόνισαν ότι οι φιλόδοξοι στόχοι των στρατηγικών Farm to Fork και Βιοποικιλότητας πρέπει να αντιστοιχούν σε έναν φιλόδοξο προϋπολογισμό. Πολλές αντιπροσωπίες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ότι τα ανεπαρκή κονδύλια ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτών της ΕΕ και τόνισαν ότι οι προτεινόμενες πιστώσεις της ΚΑΠ δεν ήταν σύμφωνες με τους στόχους των στρατηγικών.

Οι Υπουργοί εξέφρασαν ανησυχίες ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη των στόχων που αποσκοπούν στον περιορισμό της χρήσης φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών ενδέχεται να μειώσουν την ανταγωνιστικότητα των αγροτών της ΕΕ στην παγκόσμια αγορά. Ζήτησαν επίσης από την Κομισιόν να λάβει υπόψη συγκεκριμένες εθνικές συνθήκες.

Στη συζήτησή τους, οι Υπουργοί υποστήριξαν τη φιλοδοξία να θεσπίσουν κοινούς κανόνες επισήμανσης των τροφίμων. Τονίστηκε επίσης η σημασία του δασικού τομέα για την επίτευξη των στόχων των στρατηγικών Farm to Fork και Βιοποικιλότητας.

Οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά αναγνώρισε ότι υπήρχαν σημαντικές διαφορές στις αρχικές θέσεις των κρατών μελών, οι οποίες έπρεπε να ληφθούν υπόψη και ότι πρέπει να αποφευχθούν ομοιόμορφες προσεγγίσεις. Οι Υπουργοί τόνισαν επίσης την ανάγκη καθορισμού της συλλογής δεδομένων και της παρακολούθησης της προόδου σε διάφορους τομείς, καθώς και την ανάγκη χρήσης ομοιόμορφων, ακριβών και συγκρίσιμων δεδομένων. Στις παρεμβάσεις τους, τόνισαν τη σημασία της καλής επικοινωνίας με τους αγρότες που υποτίθεται ότι καταβάλλουν τις μεγαλύτερες προσπάθειες. Συχνά αναφέρθηκε επίσης η εύρεση κοινής λύσης όσον αφορά την οικονομική υποστήριξη για την προσαρμογή και τη μετάβαση ολόκληρου του τομέα παραγωγής τροφίμων, από την πρωτογενή παραγωγή στα τελικά προϊόντα. Όσον αφορά τις απαιτήσεις ευελιξίας και μια μακρύτερη περίοδο προσαρμογής, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη συμβατότητα της πρότασης της ΚΑΠ με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

ΚΥΠΕ