You are here

ΟΗΕ: Οι χώρες δεν είναι προετοιμασμένες για άνοδο των τιμών στα τρόφιμα

16/08/2010 12:18
Πολλές χώρες δεν είναι προετοιμασμένες για μια αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, εκτιμά ο Ολιβιέ ντε Σουτέρ, ειδικός εισηγητής για το δικαίωμα διατροφής του ΟΗΕ, αποκλείοντας ωστόσο προς το παρόν την εμφάνιση διατροφικής κρίσης ανάλογης με εκείνη του 2008.

«Από το 2008 αυξήθηκε ο αριθμός των καλλιεργήσιμων εδαφών, αλλά δεν έχουν ληφθεί αρκετά υπ΄όψιν τα διδάγματα από την διατροφική κρίση», δήλωσε ο Ολιβιέ ντε Σουτέρ στο δίκτυο Radio France International.

«Εγινε προσπάθεια νέων επενδύσεων στη γεωργία, αλλά όχι σε ικανές διαστάσεις. Οι χώρες δεν είχαν χρόνο να ανασυγκροτήσουν το σύστημα των αποθεμάτων των ειδών διατροφής», είπε.

Σύμφωνα με τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ, «πολλές από τις χώρες είναι σχετικά ανεπαρκώς προετοιμασμένες για μια αύξηση των τιμών των ειδών διατροφής».

Η εκτίναξη κατά τις τελευταίες ημέρες των τιμών των σιτηρών ανησυχεί και την υπηρεσία του ΟΗΕ και προαναγγέλλει γενικό άνοδο των τιμών των ειδών διατροφής (ρύζι, ζάχαρη...).

«Οι χώρες είναι ανεπαρκώς προετοιμασμένες για μία γενικευμένη άνοδο των τιμών των ειδών διατροφής», επέμεινε, αποκλείοντας ωστόσο ένα σενάριο κρίσης, διότι «τα παγκόσμια αποθέματα είναι μεγαλύτερα από το 2008».

Η σοβαρότητα της κατάστασης θα εξαρτηθεί από τη στάση των οικονομικών παραγόντων και των κρατών. «Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξει πανικός στις αγορές», είπε.

Η εκτίναξη των τιμών των ειδών διατροφής προκαλεί ανησυχίες για τις φτωχότερες χώρες.