You are here

Οικονομία, εξωτερική πολιτική, υγεία στη δεύτερη μέρα συνόδου G7

12/06/2021 13:04

Άρχισαν στις 10 τοπική ώρα οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου των ηγετών των χωρών μελών του G7 στο παραθαλάσσιο θέρετρο Carbis Bay της Κορνουάλης.

Η πρώτη συζήτηση της ολομέλειας αφορά την οικονομικά ανθεκτική ανοικοδόμηση μετά από την πανδημία. Θα ακολουθήσει στη 1 ώρα Λονδίνου συζήτηση για την εξωτερική πολιτική με βασικούς άξονες τη στάση της Δύσης έναντι της Κίνας και της Ρωσίας, ενώ στις 4 το απόγευμα τοπική η τελική συζήτηση της ημέρας θα αφορά την παγκόσμια υγεία.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την εξωτερική πολιτική αναμένεται να ανακοινωθεί ένα νέο διεθνές σχέδιο αναβάθμισης υποδομών, ως απάντηση στις αντίστοιχες πρωτοβουλίες της Κίνας.

Κατά την απογευματινή συζήτηση για την υγεία οι ηγέτες θα παρακολουθήσουν παρουσίαση από τον επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς υπό την ιδιότητα του επικεφαλής του Διεθνούς Συνεταιρισμού Ετοιμότητας κατά Πανδημιών και τη Μελίντα Γκέιτς.

Θα επισημοποιηθεί δε η λεγόμενη «Διακήρυξη του Carbis Bay» που αφορά δεσμεύσεις για λήψεις μέτρων ώστε να αποτραπούν ή να αντιμετωπιστούν γρήγορα μελλοντικές πανδημίες.

Η μέρα θα κλείσει με μία ακόμα «οικογενειακή» φωτογραφία και δείπνο με μπάρμπεκιου στην παραλία.

Οι συνομιλίες της Κυριακής, που θα κλείσουν τη σύνοδο, θα επικεντρωθούν κυρίως στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ήδη το πρωί του Σαββάτου ο οικοδεσπότης Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με βασικό αντικείμενο την ένταση που έχει προκληθεί ως προς την εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Brexit που αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Πρόεδρος Μακρόν φέρεται να είπε στον κ. Τζόνσον ότι είναι έτοιμος για μια «επανεκκίνηση» στις γαλλοβρετανικές σχέσεις, κάτι όμως που μπορεί να γίνει μόνο με τήρηση από το Λονδίνο των όσων έχει υπογράψει αναφορικά με τη Β. Ιρλανδία μετά από το Brexit.