You are here

Οικονομία και συναίνεση οι μεγάλες προκλήσεις

14/05/2010 09:44
Tου Παναγιώτη Παπαϊωάννου

Η οικονομία αλλά και η διατήρηση του κλίματος συναίνεσης αποτελούν τις μεγάλες προκλήσεις για την αποτελεσματικότητα καθώς και τη? μακροημέρευση της κυβερνητικής συμμαχίας των Συντηρητικών με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, την πρώτη κυβέρνηση συνεργασίας στη Βρετανία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο νέος πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον, δεσμεύθηκε ότι στόχος του είναι να ηγηθεί μια «ισχυρής και σταθερής» κυβέρνησης. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα με τον αρχηγό των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και αντιπρόεδρο της νέας κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, οι δύο άνδρες επεσήμαναν ότι στόχος της συνεργασίας τους είναι να οδηγήσουν τη Βρετανία «προς μια νέα ιστορική κατεύθυνση». Ο κ. Κλεγκ, αν και παραδέχθηκε ότι η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, δεσμεύθηκε ότι θα υιοθετήσει «γενναίες μεταρρυθμίσεις».

Στόχοι

Η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας, με πρωταρχικό και κατεπείγοντα στόχο τη μείωση του υπέρογκου ελλείμματος, η υποστήριξη των βρετανικών στρατευμάτων στο εξωτερικό, αλλά και η αναδιοργάνωση του πολιτικού συστήματος, αποτελούν τους πρωταρχικούς στόχους, σύμφωνα με το «ισχυρό δίδυμο» της νέας κυβέρνησης. Ηδη, η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να μειώσει κατά 6 δισ. στερλίνες τις δημόσιες δαπάνες για την περίοδο 2010-2011.

Το βέβαιο, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι ότι η νέα κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία με τις 363 έδρες που διαθέτουν τα δύο κόμματα. Στόχος άλλωστε των δύο αρχηγών, όπως δήλωσαν στην κοινή συνέντευξή τους, είναι να ηγηθούν μιας κυβέρνησης που θα εξαντλήσει την πενταετή της θητεία και οι επόμενες εκλογές να διεξαχθούν κανονικά τον Μάιο του 2015.

Σύμφωνα με τη συμφωνία των δύο κομμάτων, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής τους η Βρετανία δεν πρόκειται να υιοθετήσει το ευρώ, καθώς οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δέχθηκαν να μην ασκήσουν πιέσεις προς σ' αυτή την κατεύθυνση.

Στελέχη

Το νέο κυβερνητικό σχήμα διαθέτει πολλά γνωστά και δοκιμασμένα στελέχη των Τόρις, αν και το φως της δημοσιότητας μονοπωλούν ο 43χρονος Ντέιβιντ Κάμερον, ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός της χώρας από το 1812, αλλά και ο νέος «τσάρος» της βρετανικής οικονομίας, Τζορτζ Οσμπορν, που θα κληθεί να λάβει δύσκολα και επώδυνα μέτρα για την ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κατέχουν πέντε θέσεις στη νέα κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας στο οικονομικό κομμάτι την εξίσου μεγάλη πρόκληση της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος, καθώς και περί τις 20 θέσεις σε διάφορα κυβερνητικά πόστα.

Οι αγορές αντέδρασαν κατά κύριο λόγο θετικά στην ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, που, αν μη τι άλλο, διαλύει το κλίμα της πολιτικής ρευστότητας που κυριαρχούσε τις τελευταίες ημέρες. Την αισιοδοξία του για την κατεύθυνση που προτίθεται να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση με στόχο τη μείωση του ελλείμματος και την περικοπή των δημοσίων δαπανών εξέφρασε και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που συνεχάρη τηλεφωνικά τον νέο πρωθυπουργό, καλώντας τον να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον το καλοκαίρι, πιθανότατα τον Ιούλιο.

Αισιοδοξία για τις σχέσεις με την Ε.Ε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν ανησυχούν για την άνοδο των Συντηρητικών στην εξουσία


Να διασκεδάσουν τους φόβους ότι η άνοδος των Συντηρητικών στην εξουσία θα οδηγήσει σε περαιτέρω απομόνωση της Βρετανίας στους κόλπους των «27» επιχείρησαν αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, λίγο μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Η εύλογη ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι οι επονομαζόμενοι «ευρωσκεπτικιστές» έχουν ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στους Τόρις, δημιουργώντας μεγάλα ερωτήματα για το πώς θα διαμορφωθούν πλέον οι σχέσεις του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, έσπευσε πάντως να συγχαρεί τηλεφωνικά τον Ντέιβιντ Κάμερον, χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερα εγκάρδια» τη συνομιλία τους.

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε μάλιστα ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία στις 18 Ιουνίου και ότι οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν να συνεργασθούν σε όλα τα επίπεδα για τις διμερείς σχέσεις αλλά και τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει πολύ καλή συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση των Συντηρητικών με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Δεν παρέλειψε ωστόσο να τονίσει ότι απαιτείται μεγαλύτερη συνεργασία και καλύτερος συντονισμός του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές αρχές, ιδιαίτερα σε οικονομικά θέματα.