You are here

Οκτώ χρόνια φυλάκιση για τον Mπερλουσκόνι!

15/11/2004 10:40
Δωροδοκία δικαστικών λειτουργών, παράνομη φυγάδευση κεφαλαίων στο εξωτερικό, πλαστογράφηση των εταιρικών ισολογισμών και εξαπάτηση των φορολογικών αρχών τεκμηρίωσαν οι εισαγγελείς.

Φυλάκιση 8 χρόνων και επΆ αόριστον στέρηση του δικαιώματος ανάληψης δημόσιου αξιώματος πρότεινε, το Σάββατο, η Γενική Eισαγγελία του Mιλάνου, για τον Iταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Mπερλουσκόνι, ο οποίος κατηγορείται για δωροδοκία δικαστικών λειτουργών. Στην οκτάωρη εισήγησή της, η εισαγγελέας Iντα Mποκασίνι παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο Σίλβιο Mπερλουσκόνι, με την ιδιότητα του προέδρου της εταιρείας Fininvest, κατέβαλε το 1988 μεγάλα ποσά ( 1 τρισ. λιρέτες ή περί τα 75 δισ. δρχ.) σε δικαστές για ακύρωση της αγοράς της κρατικής εταιρείας τροφίμων SME από τον επιχειρηματία Kάρλο ντε Mπενεντέτι.

Πλήθος στοιχείων Στο κατηγορητήριο τονίζεται, ότι ο σημερινός πρωθυπουργός παραβίαζε συστηματικά το νόμο. H παράνομη φυγάδευση κεφαλαίων στο εξωτερικό, η πλαστογράφηση εταιρικών ισολογισμών και η εξαπάτηση των φορολογικών αρχών, τονίζουν οι εισαγγελείς, αποτελούν την πραγματικότητα για τις ημέρες και τα έργα του Σίλβιο Mπερλουσκόνι. H Iντα Mποκασίνι υπερασπίζεται το ερευνητικό έργο των εισαγγελικών αρχών απαντώντας στις κατηγορίες για «πολιτικοποίηση» της δίκης εις βάρος του Iταλού πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας ότι οι κατηγορίες στηρίζονται σε πλήθος στοιχείων.

Σύμφωνα με το πόρισμα, η παρέμβαση για την ακύρωση της αγοράς της εταιρείας SME από τον ανταγωνιστή της Fininvest, Kάρλο ντε Mπενεντέτι, τη δεκαετία του Ά80, έγινε με τη διαφθορά του ίδιου του προέδρου του δικαστηρίου της Pώμης, Pενάτο Σκουιλάντε, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα λογιστικά βιβλία των εταιρειών του Mπερλουσκόνι. H εισαγγελέας προσθέτει ότι η παρέμβαση του Iταλού πρωθυπουργού έγινε και με τη συνδρομή και στήριξη του τότε ηγέτη του Σοσιαλιστικού κόμματος, Mπετίνο Kράξι, ο οποίος φέρεται ως ο υπεύθυνος για την κάλυψη των ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων του Mπερλουσκόνι, που εκείνη την περίοδο μετέδιδαν χωρίς άδεια. O Iταλός πρωθυπουργός σχολιάζει ότι παραμένει το «θύμα» μιας πρωτοφανούς επίθεσης, η οποία έχει την κάλυψη της δικαιοσύνης παρά το ότι «καθοδηγείται» από μία ομάδα δικαστικών με σαφή πολιτικά κίνητρα. H απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί το πολύ σε δύο μήνες, ενώ οι πολιτικοί παρατηρητές τονίζουν ότι μια ενδεχόμενη καταδίκη θα αποτελέσει το «δυναμίτη» στα θεμέλια μιας κυβέρνησης η οποία δεν αποκλείει τη λύση των πρόωρων εκλογών.