You are here

Όλαφ Σολτς: Θέλω μια αυτόνομη και κυρίαρχη Ευρώπη

27/09/2021 20:30

Αποφασισμένος εμφανίστηκε σήμερα ο υποψήφιος Καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς, προκειμένου να προχωρήσει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, έχοντας ως χρονικό ορίζοντα τα Χριστούγεννα.

Ο Σολτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από ερώτηση δημοσιογράφων, έδωσε και τα πρώτα δείγματα για την εξωτερική πολιτική της Γερμανίας την οποία θα ακολουθήσει εάν τελικά καταφέρει να γίνει ο νέος Καγκελάριος της χώρας.

Συγκεκριμένα, δήλωσε πως πρώτος στόχος της εξωτερικής του πολιτικής είναι μια αυτόνομη, κυρίαρχη Ευρώπη. Μια ισχυρή Ευρώπη –όπως είπε- όπου και πρέπει να υπάρχει καλή σχέση της Ευρώπης του βορρά και της Ευρώπης του νότου. Μια Ευρώπη, η οποία και πρέπει να μιλά με μια φωνή.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, σημείωσε πως στόχος των Σοσιαλδημοκρατών είναι να έχει η Ευρώπη το δικαίωμα να υπερασπίζεται τα εξωτερικά της σύνορα.

Σχετικά με τον αμφιλεγόμενο ρωσικό αγωγό Nord Stream2, ανέφερε πως είναι έτοιμος και θα μπει σε λειτουργία, αλλά είναι πολύ σημαντικό για τη Γερμανία να τηρηθούν από την Ρωσία όλες οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί στην Ουκρανία.

Ο ίδιος έπλεξε το εγκώμιο του Συμφώνου Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, λέγοντας πως θα ισχυροποιήσει τη θέση της Ευρώπης, ώστε καμία χώρα να μην αντιμετωπίσει προβλήματα από την πανδημία. Δεν ξεκαθάρισε ωστόσο το ποια θα είναι η στάση μιας νέας κυβέρνησης απέναντι σε κάποια ευρωπαϊκά κράτη που ζητούν επαναφορά του Συμφώνου Σταθερότητας.

Να θυμίσουμε πως οι Φιλελεύθεροι (FDP) οι οποίοι και ενδέχεται να πάρουν το Υπουργείο Οικονομικών, ζητούν επαναφορά του Συμφώνου Σταθερότητας, όμως όλα θα κριθούν στις διαπραγματεύσεις που θα έχουν τα τρία κόμματα, διαπραγματεύσεις η πορεία των οποίων είναι προς το παρόν άγνωστη.