You are here

Ολλανδία: Δικαστήριο έκρινε παράνομο το lockdown

16/02/2021 14:52

Τα άνω κάτω φαίνεται να φέρνει ολλανδικό δικαστήριο. Διέταξε σήμερα την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας την οποία επέβαλε προκειμένου να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό, αποφαινόμενο ότι στερείται σωστής νομικής βάσης.

Το δικαστήριο συντάχθηκε με το αίτημα μιας οργάνωσης που τάσσεται εναντίον του lockdown να αποσυρθεί το μέτρο αυτό, κρίνοντας πως η κυβέρνηση απέτυχε να καταστήσει σαφές γιατί ήταν απολύτως απαραίτητο να κάνει χρήση εξουσιών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, καθώς το ποσοστό μόλυνσης μειωνόταν ήδη όταν το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας, που επιτρέπει τη μετακίνηση εκτός σπιτιού μόνο για λόγους μεγάλης ανάγκης από τις 9.00 μ.μ. έως τις 4.30 π.μ., παρατάθηκε την περασμένη εβδομάδα μέχρι τουλάχιστον τις 3 Μαρτίου.

«Η απαγόρευση κυκλοφορίας βασίζεται σε έναν νόμο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπου δεν υπάρχει χρόνος για συζήτηση με το Κοινοβούλιο», ανέφερε το δικαστήριο στη Χάγη. «Δεν υπήρχε οποιαδήποτε τέτοια πιεστική ανάγκη σε αυτήν την περίπτωση. Εκτεταμένα μέτρα όπως αυτά πρέπει να στηρίζονται σε κατάλληλους νόμους».

Η απαγόρευση κυκλοφορίας, η πρώτη στην Ολλανδία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκάλεσε πολυήμερες ταραχές από διαδηλωτές κατά του lockdown όταν εισήχθη στις 23 Ιανουαρίου. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι θα χρειαστεί να μελετήσει την απόφαση του δικαστηρίου και αρνήθηκε περαιτέρω σχόλια.

Το συνδικάτο αστυνομικών NPB ανέφερε πως η ετυμηγορία εγείρει ερωτήματα, όπως για την εγκυρότητα των σχεδόν 15.000 προστίμων που έχουν επιβληθεί σε πολίτες που αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες. «Όμως, συμμορφωνόμαστε προς τις δικαστικές αποφάσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του NPB Γιαν Στρούγις στο πρακτορείο ειδήσεων ANP, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε».

Η προσφυγή κατατέθηκε από την ομάδα δράσης κατά των μέτρων για τον κορωνοϊό Viruswaarheid, η οποία κατά το δικαστήριο είχε δίκιο στην ένστασή της ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι ένας αδικαιολόγητος περιορισμός της προσωπικής ελευθερίας. Η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι τμήμα ενός lockdown στο οποίο μπαρ, εστιατόρια και μη απαραίτητα καταστήματα είναι κλειστά εδώ και μήνες.

Ο αριθμός των μολύνσεων από κορωνοϊό στην Ολλανδία έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, έπειτα από μια σταθερή μείωση φέτος. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων μολύνσεων από την έναρξη της πανδημίας ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο την περασμένη εβδομάδα, ενώ έχουν καταγραφεί σχεδόν 15.000 θάνατοι από την COVID-19.