You are here

Ολοένα και περισσότερες εταιρείες επενδύουν σε ΑΠΕ λόγω και πανδημίας

15/09/2020 12:18

Οι οικονομικές απώλειες σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας εξαιτίας της πανδημίας καθιστούν πιο επιτακτική την ανάγκη για στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πιο πράσινες επενδύσεις.

Από την αρχή της πανδημίας η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου μειώθηκε κατά περισσότερο από 20% το δεύτερο τρίμηνο και οι τιμές έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των δεκαετιών, κάνοντας τις εταιρείες να ξανασκεφτούν πόσο γρήγορα πρέπει να κάνουν τη μετάβαση μακριά από την εξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τον Arif Mahmood, εκτελεστικό αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Petronas,  η μετάβαση σε άλλες μορφές ενέργειας θα προωθηθεί πολύ πιο γρήγορα απ` ότι ανέμεναν.

Η κρατική εταιρεία ενέργειας της Μαλαισίας σημείωσε απώλεια 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Απρίλιο-Ιούνιο και δημιούργησε μια ομάδα για να αναδιαμορφώσει το χαρτοφυλάκιό της και να επεκταθεί σε ηλιακή και αιολική ενέργεια για παραγωγή ενέργειας.

Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου όπως η BP  έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους, ενώ οι κινεζικές κρατικές εταιρείες ενέργειας κάνουν στροφή σε ΑΠΕ.

Ο Felipe Bayon, διευθύνων σύμβουλος της Ecopetrol της Κολομβίας, δήλωσε ότι η εταιρεία θέλει να φτάσει από το μηδέν στα 300 μεγαβάτ (MW) στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2022 για δική της χρήση.

Εκτός από την επέκταση σε ηλιακή και αιολική ενέργεια περισσότερες εταιρείες ενέργειας ερευνούν και το λεγόμενο μπλε υδρογόνο που παράγεται από φυσικό αέριο και χρησιμοποιείται για την μείωση των εκπομπών ρύπων στη διαδικασία αποθήκευσης άνθρακα. Το υδρογόνο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Η Royal Dutch Shell ασχολείται με το βιομεθάνιο, τα βιοκαύσιμα και το υδρογόνο και έχει κάνει «σημαντική δουλειά» στον τομέα αυτό.

Ο Mark Quartermain, αντιπρόεδρος της Shell δήλωσε ότι όλοι κατανοούν ότι η ενεργειακή μετάβαση πλησιάζει.

ΚΥΠΕ