You are here

Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να αισθάνοντα τα οφέλη της ΕΕ

14/03/2019 17:55

Οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να αισθάνονται τα οφέλη της Ένωσης στην καθημερινότητά τους και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των τοπικών διοικήσεων και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, δήλωσε η Πρωθυπουργός της Ρουμανίας,  Vasilica Viorica Dancila, σε ομιλία της κατά την έναρξη των εργασιών της 8ης Διάσκεψης Περιφερειών και Πόλεων, που πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι.

Η Πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στη συνοχή που θα μας επιτρέψει να έχουμε ασφάλεια, ευημερία, σταθερότητα και γενικά καλύτερη ποιότητα ζωής. Είπε ακόμη πως η ατζέντα της ΕΕ για την ανάπτυξη αντιμετωπίζει προκλήσεις και πρόσθεσε πως πρέπει να έχουμε επιμονή και να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη για να έχουμε επιτυχίες. Είναι δύσκολο να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και αυτή την εμπιστοσύνη μπορούμε να τη χάσουμε σε μια μόνο στιγμή, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι απαιτείται ενότητα.

Είπε ότι η Ρουμανική Προεδρία επιθυμεί να διεξάγει έναν ανοικτό και εποικοδομητικό διάλογο με την Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ), διότι είναι ο οργανισμός που εκπροσωπεί τους πολίτες και τις ανάγκες τους. Πρόσθεσε ότι εκατομμύρια άνθρωποι ωφελούνται από τις πολιτικές της ΕΕ και μεταξύ αυτών είναι η συνοχή και αυτά τα οφέλη πρέπει να τα νοιώθουν στην καθημερινότητά τους. Τόνισε επίσης πω  πρέπει να ενισχύσουμε τη συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η Πρωθυπουργός της Ρουμανίας είπε ότι πρέπει να είμαστε πιο δραστήριοι και να προσφέρουμε λύσεις, προσθέτοντας ότι όσοι περισσότεροι είμαστε, τόσο περισσότερο μεγαλώνει η εξουσία μας. Είπε επίσης ότι καθώς η Ευρώπη περνάει θεμελιώδεις αλλαγές, πρέπει να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και τα δικαιώματά τους και να αποφύγουμε τον κατακερματισμό. Χρειαζόμαστε μια ΕΕ όπου οι περιφέρειες και οι πόλεις είναι ισχυρές, είπε.

Ο Πρόεδρος της ΕτΠ Karl-Heinz Lambertz στην ομιλία του είπε ότι η Επιτροπή, πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην ππόλη Σιμπίου τον Μάϊο, θέλει να στείλει ένα μήνυμα στους ηγέτες της ΕΕ και να τους κάνει ξεκάθαρο ότι θέλουμε να συμβάλουμε στην ολοκλήρωση της ΕΕ. Είπε επίσης ότι οι πόλεις και οι περιφέρειες είναι αναγκαίοι παίκτες στη διεθνή σκηνή με ρόλο να διαδραματίσουν στις παγκόσμιες προκλήσεις.

Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση, η Εκτελεστική Γραμματέας της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη στα ΗΕ, Olga Algayerova, μίλησε για τους 17 βιώσιμους στόχους των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνοντας ότι για την επίτευξή τους πρέπει να συνεργαστούμε. Όταν οι άνθρωποι συμμετέχουν, είπε, κάνουν τις πόλεις ένα καλύτερο μέρος για να ζήσουν.

Η Gabriela Firea, Δήμαρχος του Βουκουρεστίου δήλωσε ότι η Ρουμανία προεδρεύει της ΕΕ σε μια εποχή κατά την οποία σημαντικές αποφάσεις θα διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης και ειδικότερα η αναμενόμενη έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου. Μίλησε για το μότο της Προεδρίας, την συνοχή, προσθέτοντας ότι αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της ΕτΠ.

Μετά την εναρκτήρια σύνοδο, πραγματοποιούνται διάφορες ανοικτές συζητήσεις και εργαστήρια με ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων για το μέλλον της Ευρώπης και το ρόλο των τοπικών αρχών και κυβερνήσεων. Αργότερα αναμένεται στο Βουκουρέστι ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισιέλ Μπαρνιέ, ο οποίος θα προβεί σε σύντομη δήλωση με αφορμή τα τεκταινόμενα γύρω από το Brexit.

ΚΥΠΕ