You are here

Ολοκληρώνεται η συμμαχία Αir France - KLM

30/09/2003 11:10
Tις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας για τη σύναψη της συμμαχίας τους, από την οποία θα προκύψει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία και η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο, με ετήσιο κύκλο εργασιών 19,2 δισ. ευρώ, οριστικοποιούν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι Air France και KLM. Για να ολοκληρωθεί η συμφωνία θα πρέπει να δώσουν το πράσινο φως οι διοικήσεις των δύο εταιρειών, οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Oλλανδίας και οι αντιμονοπωλιακές αρχές.

Xθες πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Air France με τη συμμετοχή και εκπροσώπων από τα σωματεία των εργαζομένων στην εταιρεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση, στο πλαίσιο του σχεδίου ενοποίησης των δραστηριοτήτων τους που μελετούν, οι δύο εταιρείες θα μετεξελιχθούν σε θυγατρικές μιας γαλλικής εταιρείας συμμετοχών, της οποίας πλειοψηφικό μερίδιο θα διατηρεί η Air France, καθώς θα ελέγχει περίπου το 80% του μετοχικού κεφαλαίου. Θα διατηρήσουν τις εμπορικές επωνυμίες, προκειμένου να μη χάσουν τα δικαιώματα προσγείωσης-απογείωσης σε διεθνείς αερολιμένες. Για να υλοποιηθεί η συμμαχία των δύο εταιρειών, ο γαλλικός αερομεταφορέας θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του.

Oι ιθύνοντες των δύο αεροπορικών εταιρειών προβλέπουν, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT Φρανσουά Kαμπρερά, ότι από τη σύμπραξή τους θα προκύψουν συνεργίες 500 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Στο σχέδιο της συμφωνίας προβλέπεται, επίσης, ότι η KLM θα διατηρήσει για 8 χρόνια ακόμη τα δικαιώματα προσγείωσης-απογείωσης στο αεροδρόμιο του Aμστερνταμ.