You are here

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες

21/01/2019 16:15

Τρία ήταν τα κύρια θέματα στο τραπέζι του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων των 28 της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι.

Καταρχήν, "το έργο μας για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης που προέρχεται από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης". "Αυτό είναι ένα έργο που κάνουμε μαζί με τους διάφορους θεσμούς - έχουμε συντάξει ένα σχέδιο δράσης [σχετικά με την παραπληροφόρηση] που παρουσιάσαμε ήδη στο τέλος του περασμένου έτους - και αυτό τώρα υπόκειται σε κοινή εφαρμογή που απαιτεί ισχυρότερη αποφασιστικότητα από τα κράτη μέλη μας", τόνισε η Φ. Μογκερίνι.

"Συζητήσαμε με τους Υπουργούς Εξωτερικών την πλευρά των εργασιών και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να δράσουμε καλύτερα  και προφανώς, ιδίως ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπήρξε πολύ έντονη έμφαση στην ανάγκη να εξεταστούν όλα τα διαφορετικά είδη παραπληροφόρησης που προέρχονται από μέσα, έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με διάφορες μορφές", τόνισε η Ύπατη Εκπρόσωπος.

"Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε μαζί, με πλήρη ταχύτητα, με πολλή αποφασιστικότητα και να εφαρμόσουμε το σχέδιο δράσης που έχουμε υποβάλει", ανακοίνωσε.

Στη συνέχεια οι 28 συζήτησαν τις προετοιμασίες για την υπουργική συνάντηση με την Ένωση των Αραβικών Κρατών στις 4 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. "Θα είναι η 5η υπουργική σύνοδος με την Ένωση των Αραβικών Κρατών, αλλά πρόκειται να προετοιμάσει την πρώτη σύνοδο κορυφής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών που θα διεξαχθεί στο Sharm el-Sheikh της Αιγύπτου, στα τέλη Φεβρουαρίου", τόνισε η Ύπατη Εκπρόσωπος.

"Επί του παρόντος, εργαζόμαστε πολύ στενά μαζί με την Ένωση των Αραβικών Κρατών για την προετοιμασία των πολιτικών συζητήσεων που έχουμε στο επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την οικονομική συνεργασία, τη μετανάστευση κ.λπ. μερικά από τα περιφερειακά ζητήματα που είναι υψηλά και στις δύο ατζέντες μας, την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, τη Λιβύη, την Υεμένη και τη Συρία προφανώς και άλλες καταστάσεις που απαιτούν συνεργασία μεταξύ της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου", σημείωσε η Φ. Μογκερίνι.

"Είχαμε επίσης ένα πολύ σύντομο διάλογο για να προετοιμάσουμε την υπουργική συνάντηση με τον ASEAN με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου που εγκρίθηκαν - ίσως τα έχετε ήδη δει - όπου χαιρετίζουμε ιδιαιτέρως την απόφαση που θα ληφθεί σήμερα το απόγευμα για την αναβάθμιση των σχέσεών μας με τον ASEAN επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης", τόνισε. "Αυτό είναι κάτι στο οποίο θα σας ενημερώσω περισσότερο το απόγευμα, στο τέλος της υπουργικής μας συνάντησης με τους φίλους μας από το ASEAN", δήλωσε.

"Γνωρίζετε ότι ο Ιανουάριος είναι ένας ειδικός μήνας διότι έχουμε σήμερα μια συνάντηση και θα έχουμε μια ανεπίσημη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών μία εβδομάδα και μερικές ημέρες από τώρα [31 Ιανουαρίου-1 Φεβρουαρίου] στο Βουκουρέστι, όπου θα συζητήσουμε περισσότερο για τη Συρία, όπως επίσης και για την προετοιμασία της τρίτης μας συνδιάσκεψης των Βρυξελλών για την υποστήριξη του μέλλοντος της Συρίας και του συριακού λαού στην περιοχή, που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο εδώ στις Βρυξέλλες", ανακοίνωσε.

Επιπλέον η Ύπατη Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη βομβιστική επίθεση που συνέβη στην Μπογκοτά την περασμένη Πέμπτη, δήλωσε ότι είχε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κολομβίας, τον Ιβάνο Ντούκε πριν από λίγες ημέρες και τόνισε: "είδαμε ότι σήμερα ο ΕΛΝ [Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός] ανέλαβε την ευθύνη για αυτή την επίθεση". "Επιτρέψτε μου να πω με σαφήνεια ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη μέλη της καταδικάζουν αυτήν την τρομοκρατική επίθεση με τους δυνατούς δυνατούς όρους και καλούμε το ΕΛΝ να απελευθερώσει όλους τους απαχθέντες και να σταματήσει και να τερματίσει όλες τις απαγωγές", ξεκαθάρισε.

ΚΥΠΕ