You are here

Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο

15/02/2021 12:58

Η ευρωπαϊκή πορεία του Κοσόβου περνά επίσης από τη συνολική εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία, τις μεταρρυθμίσεις καθώς και για την περιφερειακή συνεργασία, τονίζουν σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολιβιέ Βαρχέλι, σε μήνυμά τους μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών κοινοβουλευτικών εκλογών στο Κόσοβο.

Συγκεκριμένα, στο κοινό μήνυμά τους ο Ύπατος Εκπρόσωπος και ο Επίτροπος αναφέρουν ότι "στις 14 Φεβρουαρίου, οι πολίτες στο Κοσσυφοπέδιο ψήφισαν στις πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές. Εν αναμονή της πιστοποίησης των τελικών αποτελεσμάτων, προσβλέπουμε στη δημιουργία της νέας Συνέλευσης και της κυβέρνησης, καθώς και στην εκλογή νέου Προέδρου".

Όπως σημειώνουν, "η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει μια αποστολή εμπειρογνωμόνων για τις εκλογές (ΕΕΜ) η οποία θα παραμείνει στο Κόσοβο για να ακολουθήσει και τις μετεκλογικές διαδικασίες και να εκδώσει συστάσεις".

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις αρχές, προκειμένου να υποστηρίξει το Κόσοβο στην επίτευξη απτής προόδου στην ευρωπαϊκή πορεία του", αναφέρουν.

"Αυτό θα απαιτήσει από το Κοσσυφοπέδιο να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, καθοδηγούμενο από τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης και την Ευρωπαϊκή Ατζέντα Μεταρρυθμίσεων, καθώς και για την περιφερειακή συνεργασία", υπενθυμίζουν.

"Η ευρωπαϊκή πορεία του Κοσσυφοπεδίου περνά επίσης από τη συνολική εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία και η ΕΕ αναμένει από τις νέες αρχές στην Πρίστινα να συμμετάσχουν εποικοδομητικά με σκοπό τη συνέχιση των συνεδριάσεων του διαλόγου που διευκολύνεται από την ΕΕ και να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία μπροστά τους να φτάσουν μια ολοκληρωμένη συμφωνία", καταλήγουν ο Ύπατος Εκπρόσωπος και ο Επίτροπος Διεύρυνσης.

ΚΥΠΕ