You are here

Ολοκληρώθηκε η δίκη των αυτονομιστών Καταλανών ηγετών που κατηγορούνταν για απόπειρα απόσχισης

13/06/2019 06:57

Η δίκη των 12 αυτονομιστών Καταλανών ηγετών στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας, για κατηγορίες που σχετίζονταν με την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας τον Οκτώβριο του 2017 ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα.

Οι κατηγορούμενοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη έως και 25 ετών. Στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολιτικοί όπως ο πρώην πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Η δίκη κράτησε τέσσερις μήνες και η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί το φθινόπωρο. Οι κατηγορούμενοι, πρώην μέλη της καταλανικής κυβέρνησης, η πρώην πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου και ηγετικά στελέχη αυτονομιστικών οργανώσεων, δικάζονταν γιατί οργάνωσαν, την 1η Οκτωβρίου 2017, το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, μολονότι είχε απαγορευτεί από την ισπανική δικαιοσύνη.

Στις 27 του ίδιου μήνα ακολούθησε μια ατελέσφορη κήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο. Οι εννέα από τους κατηγορουμένους παραμένουν προφυλακισμένοι εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Όλοι όμως έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας δεν επιδέχεται έφεσης.

Ο βασικός κατηγορούμενος στη διαδικασία αυτή ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Ζουνκέρας -προφυλακισμένος από τον Νοέμβριο του 2017- καθώς από το δικαστήριο απουσίαζε ο πρώην πρόεδρος, ο Κάρλες Πουτζδεμόν που διέφυγε στο Βέλγιο.

Ο Ζουνκέρας κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 25 ετών. "Το να ψηφίζεις (...) και να υπερασπίζεσαι τη δημοκρατία μέσω του κοινοβουλίου δεν μπορεί να συνιστά αδίκημα" δήλωσε ο ίδιος πριν ολοκληρωθεί η δίκη, ζητώντας την έναρξη διαλόγου για την επίλυση της κρίσης.

"Πιστεύετε ότι οι Καταλανοί θα σταματήσουν να αγωνίζονται για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης εξαιτίας μιας δικαστικής απόφασης; Εγώ είμαι πεπεισμένος πως όχι", δήλωσε ένας άλλος κατηγορούμενος, ο Ζόρντι Κουισάρτ.

ΚΥΠΕ