You are here

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος με συμπεράσματα για εξωτερικές σχέσεις, παραπληροφόρηση, κλιματική αλλαγή, οικονομία

22/03/2019 17:09

Με την υιοθέτηση των συμπερασμάτων για την Κίνα, την οικονομία, την ανταγωνιστικότητα, την παραπληροφόρηση και την κλιματική αλλαγή, ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες, η 2η μέρα του τακτικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου.

To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημοποίησε και τη χθεσινοβραδινή απόφαση των 27 για την παράταση του Brexit.

Όπως δήλωσε εκ νέου σχετικά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ για το θέμα, μέχρι τις 12 Απριλίου είναι όλα πιθανά: Εξοδος με Συμφωνία, έξοδος χωρίς συμφωνία, μακρά παράταση ή ανάκληση του άρθρου 50, κάτι που αποτελεί δικαίωμα της βρετανικής κυβέρνησης. "Είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο, αλλά ελπίζουμε στο καλύτερο. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία", τόνισε ο Ντ.Τουσκ. Από την πλευρά του ο Ζ.Κ.Γιούνκερ σημείωσε ότι "η συζήτηση για την Κίνα ήταν ευκολότερη από ό,τι για το Brexit, όχι επειδή θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, αλλά μάλλον επειδή δεν μας εγκαταλείπει. Κληθείς να σχολιάσει αν και κατά πόσο η ΕΕ απλά "κλωτσάει την κονσέρβα παρακάτω στο δρόμο", σημείωσε ότι "ο δρόμος αυτός είναι πάρα πολύ σύντομος".

Σημειώνεται ότι κατά τη δική της δημοσιογραφική διάσκεψη, η Αγκελα Μέρκελ προέβλεπε νωρίτερα ότι ενδέχεται να υπάρξει μια ακόμα σύνοδος για το Brexit πριν τις 11 Απριλίου "ίσως με την κ. Μέι". Η Μέρκελ σημείωσε ότι  "επί της αρχής, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αποσύρει το άρθρο 50 σε οποιοδήποτε σημείο, αλλά αυτή είναι μια βρετανική απόφαση", ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχολίαζε: "Πήραμε μια καθαρή απόφαση σχέση με τους νομικούς περιορισμούς - δεν θα μπορούσαμε να διακινδυνεύσουμε τη νομιμότητα των Ευρωεκλογών".

Αναλυτικά τα συμπεράσματα των 28 αναφέρουν ότι "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προετοίμασε τη διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Κίνας που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Απριλίου 2019 και πραγματοποίησε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις συνολικές σχέσεις με την Κίνα σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι 28 τονίζουν ότι "5 χρόνια μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από τη Ρωσία, η ΕΕ παραμένει αποφασισμένη στη δέσμευσή της για κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ΕΕ, επαναλαμβάνει ότι δεν αναγνωρίζει και εξακολουθεί να καταδικάζει αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η οποία παραμένει άμεση πρόκληση για τη διεθνή ασφάλεια" και "η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη, εφαρμόζοντας την πολιτική της για μη αναγνώριση".

Σε ό,τι αφορά την παραπληροφόρηση και τις ευρωεκλογές τα συμπεράσματα αναφέρουν τα εξής: "Χαιρετίζοντας το σημαντικό έργο που επιτεύχθηκε τους τελευταίους μήνες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί περαιτέρω ενισχυμένες συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των εσωτερικών και εξωτερικών πτυχών της παραπληροφόρησης και την προστασία των ευρωπαϊκών και εθνικών εκλογών σε ολόκληρη την ΕΕ".

"Η ανταλλαγή πληροφοριών είναι καθοριστική στο πλαίσιο αυτό και η πρόσφατη σύσταση του συστήματος ταχείας ειδοποίησης αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τους ιδιωτικούς φορείς εκμετάλλευσης, όπως οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τα κοινωνικά δίκτυα, να εφαρμόσουν πλήρως τον κώδικα ορθής πρακτικής και να διασφαλίσουν υψηλότερα πρότυπα ευθύνης και διαφάνειας" αναφέρουν οι 28 και ζητάνε "συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες για τη διασφάλιση των δημοκρατικών συστημάτων της Ένωσης και την καταπολέμηση των άμεσων και μακροπρόθεσμων απειλών που προκαλεί η παραπληροφόρηση, ως αναπόσπαστο μέρος της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της ΕΕ έναντι των υβριδικών απειλών".

Σε σχέση με την κλιματική αλλαγή,  "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για τη συμφωνία του Παρισιού και αναγνωρίζει την ανάγκη ενίσχυσης των συνολικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής υπό το πρίσμα των πλέον πρόσφατων διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων, ιδίως της ειδικής έκθεσης της IPCC για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη άνω των 1,5 ° C από τα  προβιομηχανικά επίπεδα και τονίζει τη σημασία που έχει η ΕΕ να υποβάλει μέχρι το 2020 φιλόδοξη μακροπρόθεσμη στρατηγική για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας".

Οι 28 ζητούν "την έγκαιρη οριστικοποίηση των εθνικών μακροπρόθεσμων στρατηγικών", αναγνωρίζουν ότι "η εφαρμογή του στόχου της συμφωνίας του Παρισιού προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες οικονομικής μεγέθυνσης, νέων θέσεων εργασίας και τεχνολογικής ανάπτυξης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, που πρέπει να επιτευχθεί με ταυτόχρονη εξασφάλιση δίκαιης και κοινωνικά ισορροπημένης μετάβασης για όλους" και καλούν το Συμβούλιο να εντείνει τις εργασίες του σχετικά με μια μακροπρόθεσμη κλιματική στρατηγική".

Σε σχέση με την οικονομία, την ανταγωνιστικότητα και την κοινή αγορά τα συμπεράσματα αναφέρουν ότι: "η Ενιαία Αγορά πρέπει να εμβαθυνθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη μιας οικονομίας υπηρεσιών και στην ενσωμάτωση των ψηφιακών υπηρεσιών".

"Πρέπει να καταργηθούν τα εναπομείναντα αδικαιολόγητα εμπόδια, βασιζόμενα στην ανακοίνωση της Επιτροπής του Νοεμβρίου 2018 και να μην δημιουργηθούν νέα, πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγοράς και της Ενεργειακής Ένωσης και για τη διασφάλιση δίκαιης και αποτελεσματικής φορολογίας και η Επιτροπή καλείται να αναπτύξει έως το Μάρτιο του 2020, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο δράσης για την καλύτερη εφαρμογή και επιβολή των κανόνων της ενιαίας αγοράς".

"Δεδομένης της σημασίας μιας παγκόσμιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης και ανταγωνιστικής βιομηχανικής βάσης, η Επιτροπή καλείται να παρουσιάσει, μέχρι το τέλος του 2019, ένα μακροπρόθεσμο όραμα για το βιομηχανικό μέλλον της ΕΕ, με συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή του" και "θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία, αγγίζοντας όλους τους σχετικούς τομείς πολιτικής", αναφέρουν οι 28.

Συνεχίζουν λέγοντας ότι "η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω στην ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής, ασφαλούς, χωρίς αποκλεισμούς και ηθικής ψηφιακής οικονομίας με συνδετικότητα παγκόσμιας κλάσης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρόσβαση, την ανταλλαγή και τη χρήση δεδομένων, στην ασφάλεια των δεδομένων και στην Τεχνητή Νοημοσύνη, σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης".

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσβλέπει στη σύσταση της Επιτροπής σχετικά με μια συντονισμένη προσέγγιση για την ασφάλεια των δικτύων 5G  και προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο σε βασικές τεχνολογίες και στρατηγικές αλυσίδες αξίας, η ΕΕ πρέπει να ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη ανάληψη κινδύνων και να ενισχύσει τις επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία", αναφέρουν οι 28.

"Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την περαιτέρω στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας και για τη διευκόλυνση της υλοποίησης σημαντικών έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ίσους όρους ανταγωνισμού, καθώς και ρυθμιστικό περιβάλλον και πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων που ευνοούν την καινοτομία. - πρέπει να εξασφαλισθεί θεμιτός ανταγωνισμός εντός της ενιαίας αγοράς και σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο για την προστασία των καταναλωτών όσο και για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά συμφέροντα της Ένωσης", καταγράφουν τα συμπεράσματα.

"Θα συνεχίσουμε να επικαιροποιούμε το ευρωπαϊκό μας πλαίσιο ανταγωνισμού στις νέες εξελίξεις της τεχνολογίας και της παγκόσμιας αγοράς", σημειώνουν και ανακοινώνουν ότι "η Επιτροπή σκοπεύει να εντοπίσει πριν από το τέλος του έτους τον τρόπο κάλυψης των κενών στο δίκαιο της ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν πλήρως οι στρεβλωτικές επιπτώσεις της ιδιοκτησίας ξένου κράτους και της χρηματοδότησης των κρατικών ενισχύσεων στην ενιαία αγορά".

"Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να πιέζει για μια φιλόδοξη και ισορροπημένη ατζέντα ελεύθερων συναλλαγών μέσω της σύναψης νέων Συμφωνιών Ελευθέρων Συναλλαγών, προωθώντας τις αξίες και τα πρότυπα της ΕΕ και εξασφαλίζοντας ισότιμους όρους ανταγωνισμού", τονίζουν οι 28.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για "ένα ανοικτό πολυμερές εμπορικό σύστημα βασισμένο σε κανόνες με τον πυρήνα του εκσυγχρονισμένου ΠΟΕ και την αντίσταση σε όλες τις μορφές προστατευτισμού και στρεβλώσεων" και ζητεί να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για "την ταχεία εφαρμογή όλων των στοιχείων της κοινής δήλωσης ΗΠΑ-ΕΕ της 25ης Ιουλίου 2018".

"Η ΕΕ πρέπει επίσης να διαφυλάξει τα συμφέροντά της υπό το πρίσμα των αθέμιτων πρακτικών τρίτων χωρών, αξιοποιώντας πλήρως τα μέσα εμπορικής άμυνας και τους κανόνες περί δημοσίων συμβάσεων, καθώς και εξασφαλίζοντας αποτελεσματική αμοιβαιότητα στις δημόσιες συμβάσεις με τρίτες χώρες", ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί "την επανάληψη των συζητήσεων για το διεθνές μέσο προμηθειών της ΕΕ, και το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο ελέγχου των ξένων επενδύσεων θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν επενδύσεις που απειλούν την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη", καταλήγουν.

Tέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διόρισε σήμερα τον Philip R. Lane ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μια μη ανανεώσιμη θητεία 8 ετών.

Ο διορισμός του P.R.Lane θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2019. Θα αντικαταστήσει τον Peter Praet, ο οποίος κατείχε αυτή τη θέση από την 1η Ιουνίου 2011 και θα αποχωρήσει από την υπηρεσία στις 31 Μαΐου 2019.

Η σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων στις 12 Φεβρουαρίου 2019, μια ημέρα μετά την υποστήριξη της Ευρωομάδας στην υποψηφιότητα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε τη σύστασή του για τον διορισμό στις 14 Μαρτίου 2019 και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 6 Μαρτίου 2019.

ΚΥΠΕ