You are here

Ολοκληρώθηκε στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για την πολιτική Συνοχής

25/06/2019 17:55

Ολοκληρώθηκε νωρίς σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για την πολιτική Συνοχής, το οποίο κατέγραψε την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη δέσμη μέτρων για την πολιτική συνοχής για την περίοδο 2021-2027.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συνάντησης, τους τελευταίους μήνες έχουν συμφωνηθεί εντολές για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τον κανονισμό περί κοινών διατάξεων και τους κανονισμούς που καλύπτουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Plus και το Interreg. Αυτό αποκλείει τις διατάξεις που αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο λόγω του δημοσιονομικού ή οριζόντιου χαρακτήρα τους.

Το Συμβούλιο έχει εκσυγχρονίσει τη διαχείριση των κονδυλίων, μειώνοντας τον διοικητικό φόρτο και παράλληλα αυξάνοντας την ευελιξία και την αναλογικότητα για τα κράτη μέλη. Οι μερικές εντολές του Συμβουλίου επιφέρουν επίσης μεγαλύτερη προβλεψιμότητα και εξασφαλίζουν τη σταθερότητα των επενδύσεων.

Εκτός από τις εργασίες στα προπαρασκευαστικά όργανα του Συμβουλίου, η ρουμανική Προεδρία ξεκίνησε διοργανικές διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις διατάξεις προγραμματισμού και στρατηγικού σχεδιασμού του κανονισμού για τις κοινές διατάξεις.

«Με τη θέση του Συμβουλίου σχετικά με τον κανονισμό περί κοινών διατάξεων και όλους τους ειδικούς κανονισμούς για τα ταμεία, η ρουμανική προεδρία πέτυχε τους στόχους της. Επιπλέον, οι ανταλλαγές μας με το Κοινοβούλιο θα βοηθήσουν στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις και θα παράσχουν χρήσιμες οδηγίες για περαιτέρω εργασίες υπό τη φινλανδική προεδρία», δήλωσε σχετικά η Roxana Mînzatu, Υπουργός Ευρωπαϊκών Ρευστών της Ρουμανίας.

Επιπλέον, το Συμβούλιο διεξήγαγε επίσης συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με τις μελλοντικές προκλήσεις για τον προγραμματισμό των ταμείων συνοχής για το 2021-2027.

Η νομοθετική δέσμη για την πολιτική συνοχής ενισχύει τη σύνδεση με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Καθιστά δε τις ανά χώρα συστάσεις του 2019 ένα βασικό στοιχείο στο σχεδιασμό των προγραμμάτων για το 2021-2027 και προβλέπει μια ενδιάμεση αναθεώρηση το 2025.

Οι Υπουργοί συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη οι ειδικές συστάσεις ανά χώρα σε εθνικό επίπεδο και στον περιφερειακό προγραμματισμό των ταμείων.

Ανταλλάχθηκαν επίσης απόψεις σχετικά με την υγιή οικονομική διακυβέρνηση και άλλες προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση της συνοχής, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να δαπανηθούν τα κεφάλαια με τον αποτελεσματικότερο τρόπο, ενώ παράλληλα να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπός τους στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων.

ΚΥΠΕ