You are here

Ολονύχτιες διαπραγματεύσεις για το ΠΔΠ στο Συμβούλιο και νέα Σύνοδος το μεσημέρι

21/02/2020 10:55

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συγκαλέσει εκ νέου τη Σύνοδο των 27 στις 11:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Κύπρου), μετά από ένα μαραθώνιο διμερών διαπραγματεύσεων που κράτησε από τις 20:00 τοπική χθες και καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Ο Πρόεδρος Σαρλ Μισέλ συνάντησε τους ηγέτες και τις εθνικές αντιπροσωπείες με τη σειρά πουν αναλαμβάνουν την εξάμηνη κυλιόμενη προεδρία του Συμβουλίου των Κρατών Μελών και επιχείρησε αφενός να συλλέξει προτεραιότητες, αφετέρου να επικαιροποιήσει το διαπραγματευτικό του πλαίσιο για τον πολυετή προϋπολογισμό, με όλες τις νέες πληροφορίες, τους συνδυασμούς και τους συμβιβασμούς που  μπορούν να επιτευχθούν.

Η άσκηση αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα, αλλά διπλωματικές πηγές εξέφραζαν τις τελευταίες ώρες την ελπίδα πως στις 11:00 το πρωί θα μπορούσε να παρουσιαστεί ένας συμβιβασμός. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε ο Πρόεδρος θα εξετάσει το αν υπάρχουν νέα περιθώρια για συζητήσεις, είτε διμερώς είτε στην ίδια τη Σύνοδο και θα κρίνει αν θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις τώρα, ή θα ανακοινώσει νέα σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 5 Μαρτίου και τα μέσα Απριλίου.