You are here

Ομολόγησε ο ακροδεξιός που δολοφόνησε Χριστιανοδημοκράτη πολιτικό στη Γερμανία

27/06/2019 06:48

Εξυχνιάσθηκε σήμερα η πρώτη πολιτική δολοφονία από ακροδεξιούς τις τελευταίες δεκαετίες.

Ένας 45χρονος που είχε συλληφθεί και ανακρίνονταν εδώ και ημέρες, ομολόγησε πως είναι ο δολοφόνος του Χριστιανοδημοκράτη πολιτικού, Βάλτερ Λίπκε, ο οποίος ήταν επικεφαλής των διοικητικών υπηρεσιών της πόλης του Κάσσελ.

Ο Λίπκε δολοφονήθηκε στις 2 Ιουνίου, στο σπίτι του, με μια σφαίρα στο κεφάλι.

Την ομολογία του δολοφόνου ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος και χαρακτήρισε το δράστη ιδιαίτερα επικίνδυνο ακροδεξιό, ενώ πρόσθεσε πως οι έρευνες θα συνεχισθούν προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο δράστης ενήργησε μόνος του ή είχε και συνεργούς.

Ο δράστης ήταν γνωστός στις αρχές, καθώς στο παρελθόν είχε καταδικασθεί για διάφορες πράξεις βίας, ενώ υπήρξε και μέλος διάφορων ακροδεξιών οργανώσεων, όπως του νεοναζιστικού κόμματος, NPD, το οποίο έχει και στενές σχέσεις με την ελληνική «Χρυσή Αυγή».

Ο Λίπκε φέρεται πως δολοφονήθηκε για τις ιδέες πού είχε στο μεταναστευτικό, καθώς το 2015 υποστήριζε σε ομιλίες του την ανάγκη παροχής ασύλου σε πρόσφυγες, λέγοντας «πως αυτές είναι οι αξίες της δημοκρατίας στη Γερμανία και όποιος δεν δέχεται τις αξίες αυτές να σηκωθεί να φύγει από τη χώρα».

Μετά τις δηλώσεις του αυτές ο Λίπκε είχε δεχθεί χιλιάδες φραστικές επιθέσεις στο διαδίκτυο από ακροδεξιούς.

ΚΥΠΕ