You are here

ΟΟΣΑ: Βραδύτερη του αναμενόμενου η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

01/08/2003 10:34
Bραδύτερα του αναμενόμενου ανακάμπτει η οικονομία στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, καθώς αξιωματούχος του διεθνή Οργανισμού προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ελαφρά χαμηλότερος του 1% - προηγούμενη εκτίμηση του ΟΟΣΑ - ενώ το 2004 θα διαμορφωθεί χαμηλότερα από το αναμενόμενο, περίπου στο 2%.

H ανεργία θα κορυφωθεί φέτος και το 2004 θα υποχωρήσει ελαφρά, στο 8,5% ενώ την ίδια χρονιά, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει περαιτέρω, στο 1,5%.

Υπογραμμίζεται ακόμα, ότι η ''ανάκαμψη της οικονομίας θα έρθει αντιμέτωπη με… ενάντιους ανέμους, όσο η τιμή του μαύρο χρυσού αλλά και η ισοτιμία ευρώ δολαρίου διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα''.

Ο ΟΟΣΑ θεωρεί, ωστόσο, ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις «προκλήσεις της εποχής», τις οποίες θέτουν οι μεγαλύτεροι και σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της Ευρώπης, όπως είναι οι ΗΠΑ, αν απορυθμίσουν την αγορά εργασίας.

Οι συντάκτες της έκθεσης του ΟΟΣΑ προτείνουν χωρίς περιστροφές στις κυβερνήσεις των «12» να εστιάσουν τις πολιτικές τους στην προώθηση σαρωτικών διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουν την υιοθέτηση πέντε μέτρων:

- Να περιοριστούν τα κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση ή αποχώρηση από την αγορά εργασίας,
- Να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικές οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο.
- Να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των εργαζομένων (ανεξάρτητα αν απασχολούνται στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα) σε άλλες θέσεις εργασίας.
- Να καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που καθορίζουν το κατώτατο ύψος των αποδοχών των εργαζομένων.
- Να χαλαρώσει το νομικό πλαίσιο που προστατεύει τους εργαζομένους.