You are here

Οργή από Γάλλους ιστορικούς τέχνης και ευθύνες στο κράτος για καταστροφή Παναγίας των Παρισίων

17/04/2019 12:06

Ιστορικοί τέχνης, αρχαιολόγοι και άλλοι ειδικοί στη Γαλλία επιρρίπτουν ευθύνες στο κράτος για την πυρκαγιά που ξέσπασε και κατέστρεψε μεγάλο μέρος της ιστορικής εκκλησίας της Παναγίας των Παρισίων.

Οπως αναφέρουν σε γαλλικά ΜΜΕ, ο μειωμένος προϋπολογισμός και η έλλειψη συντήρησης, κυρίως εκκλησιών, οδηγεί σε σειρά προβλημάτων με αποκορύφωμα την καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων.

Ο Jean-Michel Leniaud, πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Εθνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είπε ότι η έλλειψη μιας πραγματικής συντήρησης και μιας καθημερινής φροντίδας ενός σημαντικού κτιρίου είναι η αιτία αυτής της καταστροφής και ότι αυτό που συνέβη θα συνέβαινε σε κάποια χρονική στιγμή.

Κατήγγειλε συγκεκριμένα ότι το εντυπωσιακό βέλος, η κορυφή του κωδωνοστασίου της Παναγίας των Παρισίων, που κατέρρευσε από την πυρκαγιά και το οποίο θα ανακαινιζόταν αυτή την περίοδο, δεν έτυχε συντήρησης από το  1930.

Ο Jean-Michel Leniaud έφερε ως παράδειγμα την Ελβετία, όπου στους μεσαιωνικούς καθεδρικούς ναούς οι πόρτες έχουν "πυρασφάλεια, υπάρχει παντού καθαριότητα και καθημερινή επιτήρηση", είπε στο La Croix.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς τέχνης, στη Γαλλία παρατηρείται μεγάλο κενό συντήρησης των ιστορικών μνημείων, κυρίως των θρησκευτικών.

"Επισκέφθηκα την εκκλησία Madeleine στο Παρίσι πριν από λίγο καιρό. Έβγαλα φωτογραφίες τις ηλεκτρικές πρίζες. Δεν πληρούν τα πρότυπα. Αύριο η Madeleine μπορεί να πάρει φωτιά. Η Δήμαρχος του Παρισιού πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι εκκλησίες στην πόλη βρίσκονται σε τραγική κατάσταση", δήλωσε στο Franceinfo o Didier Rykner, αρχισυντάκτης του περιοδικού La Tribune de l`art.

"Το κράτος θα δαπανήσει  δισεκατομμύρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024 αλλά δεν είχε τα χρήματα για να συντηρήσει τον καθεδρικό ναό; Δεν σας κρύβω την οργή μου, την οποία νοιώθουν πολλοί άλλοι ιστορικοί τέχνης και συντηρητές μνημείων", είπε.

Από τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που χορήγησε το κράτος στον πολιτισμό το 2019, μόνον 326 εκατομμύρια δίδονται για συντήρηση μνημείων, είπαν.

 "Λέμε εδώ και χρόνια ότι ο προϋπολογισμός των ιστορικών μνημείων είναι πολύ χαμηλός", είπε στο ο Franceinfo ο ιστορικός της τέχνης Alexandre Gady και σημείωσε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας.

"Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πολιτιστική μας κληρονομιά δεν είναι καθόλου στο επίπεδο που αναλογεί σε μια μεγάλη χώρα", τόνισε.

Μίλησε για κωλυσιεργία στο θέμα της συντήρησης, και ανέφερε ότι για την Παναγία των Παρισίων θα δαπανηθούν  δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για ένα ατύχημα το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με ένα πρωτόκολλο ασφάλειας.

Οι ειδικοί ανέφεραν ακόμη ότι το κράτος είναι ο ιδιοκτήτης της Παναγίας των Παρισίων, το κράτος έχει την ευθύνη για τα ιστορικά μνημεία, και οφείλει να πληρώσει για τα έργα ανοικοδόμησης, οφείλει να προστατεύει τα μνημεία και να πληρώνει για την σωστή τους συντήρηση.