You are here

Ώθηση από τις τράπεζες στις ευρωπαϊκές αγορές

05/03/2004 10:41
Η αναζωπύρωση των φημών, που θέλουν την Deutsche Βank και την αμερικανική Citigroup να συγχωνεύονται, οδήγησαν την τιμή της μετοχής της πρώτης στο υψηλότερο επίπεδο της χρονιάς (7%), αλλά και τις ευρωπαϊκές μετοχές γενικότερα, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών. Όμως, η νευρικότητα, καθώς και η επιφυλακτικότητα ήταν έκδηλες στις χθεσινές συναλλαγές, καθώς όλοι περίμεναν εναγωνίως τα σημερινά, κρίσιμα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο.

Eκτιμήσεις Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη στα χρηματιστήρια θα αυξηθούν στο άμεσο μέλλον, εάν τα σημερινά στοιχεία για την απασχόληση κατορθώσουν να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τις δαπάνες των Αμερικανών καταναλωτών, ώστε να στηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας. «Η απασχόληση και οι δαπάνες είναι το κλειδί της ανάκαμψης και αυτό εξηγεί τον λόγο που η προσοχή όλων επικεντρώνεται στα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ», σχολιάζει ο Ιβ Μελό, της Robeco Gestion. Στο μέτωπο των στοιχείων για την οικονομία, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 7.000 σε 345.000, όπως αναμενόταν.

Στην ευρωζώνη, ο FΤSΕ Εurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,4% -στο υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Ιουλίου του 2002. Τα κέρδη του, μέχρι στιγμής φέτος, είναι 7%. Ο DJ Εuro Stoxx 50 σημείωσε άνοδο κατά 0,9%. Στο Λονδίνο, ο FΤSΕ-100 έκλεισε με άνοδο κατά 0,75%, στο Παρίσι ο CΑC-40 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,49%, και στη Φραγκφούρτη, ο Χetra Dax κέρδισε 1,52%. Στη Wall, στις 20.15 ώρα Ελλάδος, ο Dow ήταν υψηλότερα κατά 0,01%, και ο Νasdaq κατά 0,78%.

ΕΚΤ Η αγορά δεν αντέδρασε στην απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αγνοώντας τις εκκλήσεις κορυφαίων Ευρωπαίων πολιτικών που ζητούσαν επίμονα το τελευταίο διάστημα να τα μειώσει, ώστε να καλυφθεί η ζημία που προκάλεσε στις εξαγωγές το ισχυρό ευρώ. Στο μεταξύ, χθες, το δολάριο διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα έναντι του ευρώ, αλλά και των υπολοίπων σημαντικών νομισμάτων.

Και η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια. Στον τραπεζικό τομέα, η Credit Suisse κέρδισε 2,3%. Καλές επιδόσεις είχε και ο τομέας κοινής ωφέλειας, με τη γαλλική Suez να κερδίζει σχεδόν 1%.

Στην Ασία, οι περισσότερες αγορές έκλεισαν με κέρδη. Στο Τόκιο, ο Νikkei (0,44%) έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας, σε κλίμα αισιοδοξίας για ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας. Παράλληλα, το δολάριο ξεπέρασε τα 110,70 γεν, με τους επενδυτές να αισιοδοξούν για τα σημερινά, κρίσιμα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Τις καλύτερες επιδόσεις είχαν οι τραπεζικές μετοχές, με το σχετικό επιμέρους δείκτη να ενισχύεται κατά 2,2%, ευνοημένος από τα πρόσφατα, ισχυρά στοιχεία για την οικονομία. Στη Σεούλ, ο σύνθετος δείκτης έκλεισε με άνοδο κατά 1,30%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 μηνών, με την Samsung Εlectronics να κερδίζει 2,71%. Στην Ταϊβάν, οι τιμές των μετοχών έκλεισαν ενισχυμένες κατά 1,47%, ξεπερνώντας τις 7.000 μονάδες για πρώτη φορά τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια.