You are here

Ουγγαρία: Eγκρίνει μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς

04/10/2022 06:15

Το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας άρχισε χθες να περνά μεταρρυθμίσεις για να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να καθησυχάσει τις ανησυχίες των Βρυξελλών για την κατάσταση του κράτους δικαίου της και συνεπακόλουθα να ξεκλειδώσει δισεκατομμύρια ευρώ σε ευρωπαϊκά κονδύλια.

Οι πρώτες δύο νομικές αλλαγές υιοθετήθηκαν από τη μεγάλη πλειοψηφία του κοινοβουλίου, που ελέγχεται από τον Πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.

Η Κυβέρνηση του Ορμπάν αναμένεται να περάσει 17 μεταρρυθμίσεις-κλειδιά, με στόχο τον στενό έλεγχο των ευρωπαϊκών κονδυλίων και να γίνει η νομοθετική διαδικασία πιο διαφανής.

Η πρώτη τροποποίηση που υιοθετήθηκε τη Δευτέρα θα επιτρέπει στον λαό να υποβάλλει παράπονο στο δικαστήριο για να ανοίγουν υποθέσεις διαφθοράς.

Η δεύτερη αλλαγή στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας της νομοθετικής διαδικασίας, κάνοντας υποχρεωτική τη δημόσια διαβούλευση πριν την υιοθέτηση ενός νόμου, κάτι που γενικά δεν συνηθίζεται μέχρι σήμερα.

Μία "ανεξάρτητη αρχή" θα δημιουργηθεί επίσης για να ελέγχει καλύτερα τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ, ένα μέτρο που αναμένεται να περάσει από το Κοινοβούλιο σήμερα μαζί με άλλες μεταρρυθμίσεις.

Τα μέτρα στοχεύουν στην αποδέσμευση δισεκατομμυρίων ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει οικονομική ύφεση, παρόλο που ακτιβιστές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν αρκετά για να καταπολεμήσουν τη βαθιά διαφθορά.

Εκτελεστικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε τον περασμένο μήνα την αναστολή χρηματοδότησης της Ουγγαρίας με €7,5 δισ.

Η προτεινόμενη αναστολή αφορά ανησυχίες ότι ο Ορμπάν, ο οποίος κυβερνά την Ουγγαρία από το 2010, υπονομεύει το κράτος δικαίου και χρησιμοποιεί χρήματα της ΕΕ για να πλουτίσει τους φίλους του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επίσης, τον περασμένο μήνα, το Ευρωκοινοβούλιο διακήρυξε ότι η Ουγγαρία δεν είναι πια μία "πλήρης δημοκρατία", μία συμβολική απόφαση που εξόργισε τη Βουδαπέστη.

Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα που ακόμα περιμένει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες για το σχέδιο ανάκαμψης μετά την πανδημία του κορωνοϊού, με €5.8 δισ. να εκκρεμούν, εξαιτίας ανησυχιών για διαφθορά.

Όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, η οικονομία της Ουγγαρίας έχει χτυπηθεί από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, με αποδυνάμωση του νομίσματος και ταχέως αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η χώρα της κεντρικής Ευρώπης των 10 εκ. ανθρώπων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, σύμφωνα με ειδικούς.

ΚΥΠΕ