You are here

Ουκρανία: Ετοιμότητα Τζόνσον για «ειλικρινή διπλωματία»

25/01/2022 17:13

Για μεγάλη αιματοχυσία, συγκρίσιμη σε κλίμακα με εκείνη των πολέμων στην Τσετσενία και στη Βοσνία, προειδοποίησε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.

Σε έκτακτη δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων νωρίς το απόγευμα, ο κ. Τζόνσον είπε ότι οι Ουκρανοί έχουν «το ηθικό και νομικό δικαίωμα» να υπερασπιστούν τη χώρα τους και πως η Βρετανία και οι σύμμαχοί της θα τους στηρίξουν.

Ο Βρετανός ηγέτης σημείωσε δύο φορές ότι παράλληλα με τις όποιες αποτρεπτικές κινήσεις από τη Δύση, η χώρα του θέλει να συνεχίσει τη διπλωματική προσπάθεια αποφυγής μιας σύρραξης.

«Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις οποίες θεμιτές ανησυχίες της Ρωσίας, με ειλικρινή διπλωματία», είπε αρχικά ο κ. Τζόνσον και στη συνέχεια επανέλαβε «όλοι οι φόβοι της Ρωσίας μπορούν να καταλαγιάσουν με διπλωματία αρχών». 

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι στις 13 Δεκεμβρίου προειδοποίησε σε συνομιλία του τον Βλάντιμιρ Πούτιν ότι οποιαδήποτε επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει ως συνέπεια ενισχυμένες κυρώσεις από τη Δύση και στήριξη της Ουκρανίας.

Τον διαβεβαίωσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία πρόθεση «να περικυκλώσει ή άλλως να απειλήσει» τη Ρωσία, η οποία έχει το ίδιο δικαίωμα με κάθε άλλη χώρα να ζει με ειρήνη και ασφάλεια.

«Αν στόχος της Ρωσίας είναι να κρατήσει μακριά από τα σύνορα της τα νατοϊκά στρατεύματα, τότε μια εισβολή στην Ουκρανία δύσκολα θα μπορούσε να είναι πιο αντιπαραγωγική», παρατήρησε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Συνέχισε σημειώνοντας ότι η Βρετανία είναι έτοιμη και να επιβάλει περισσότερες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και να εξετάσει συνδρομή της ενισχυμένης στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Είπε ότι κατά την τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας με τον Αμερικανό Πρόεδρο και Ευρωπαίους ηγέτες συμφώνησαν να ενεργήσουν από κοινού σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, καλώντας τους Ευρωπαίους να είναι έτοιμοι να ενεργοποιήσουν περιφέρω κυρώσεις κατά της Μόσχας.

«Δεν είναι καινούριο μια μεγάλη δύναμη να απειλεί με βία άλλες χώρες (…) αλλά αν ο Πρόεδρος Πούτιν επιλέξει το δρόμο της αιματοχυσίας και της καταστροφής, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα είναι τραγικό και μάταιο», τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον, συμπληρώνοντας ότι «η ιστορία θα καταδίκαζε έναν τέτοιο πόλεμο».