You are here

Πακέτο μέτρων για αντιμετώπιση παράνομης μετανάστευσης υιοθέτησε το Συμβούλιο ΕΕ

08/12/2018 06:51

Ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων, με επίκεντρο την εφαρμογή του νόμου για την ενίσχυση της καταπολέμησης των δικτύων λαθρομετανάστευσης, ενέκρινε το Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ.

Το πακέτο μέτρων προβλέπει ενισχυμένη διοργανική προσέγγιση τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και σε εθνικό επίπεδο, αξιοποιώντας κατά τον καλύτερο τρόπο τις συνέργειες μεταξύ των διαθέσιμων λειτουργικών μέσων και μεγιστοποιώντας τη χρήση των εξωτερικών περιουσιακών στοιχείων της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, στόχος είναι να διαταραχθούν τα δίκτυα λαθρεμπορίου παράνομων μεταναστών, τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό επίπεδο προσαρμοστικότητάς τους και την αυξημένη διασύνδεση των διαφόρων εγκληματικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

"Οι διακινητές των μεταναστών αποκομίζουν τεράστια οικονομικά οφέλη εκμεταλλευόμενα τους μετανάστες και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν να τερματιστεί αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο και σήμερα κάνουμε ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, και σε συνεργασία με τρίτες χώρες θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι λαθρέμποροι δεν έχουν κανένα περιθώριο δράσης", δήλωσε ο Herbert Kickl, Υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας.

Σύμφωνα με το πακέτο μέτρων, οι επιχειρησιακές και αναλυτικές ικανότητες του Ευρωπαϊκού Κέντρου λαθρεμπορίου μεταναστών (EMSC) στην Europol θα αυξηθούν, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα τα κράτη μέλη τις έρευνες για το λαθρεμπόριο, ενώ θα δημιουργηθεί ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ των πληροφοριών πρώτης γραμμής και της ικανότητας ανάλυσης πληροφοριών. Η ανταλλαγή αυτών των πληροφοριών θα επιτρέψει τόσο τη βελτίωση του επιτόπιου διασταυρούμενου ελέγχου σε πραγματικό χρόνο, όσο και την ενίσχυση της αξιολόγησης της παράνομης μετανάστευσης προς και εντός της ΕΕ.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του EMSC θα δημιουργηθεί μια κοινή ομάδα επαφών για το λαθρεμπόριο μεταναστών. Αυτή η ειδική ομάδα εργασίας θα παράσχει μια πλατφόρμα για πολυμερείς, συντονισμένες δράσεις,έχοντας ως γνώμονα τις πληροφορίες και τις βασικές απειλές λαθρομετανάστευσης.

Θα ενισχυθεί επίσης η συνεργασία όσον αφορά τη συνιστώσα της χρηματοοικονομικής έρευνας και τη δικαστική συνιστώσα. Η κατάρτιση, βάσει επιχειρησιακών αναγκών, θα διατεθεί στα προξενικά γραφεία και σε άλλες σχετικές υπηρεσίες, ενώ θα ενισχυθεί η ικανότητα της μονάδας διαδικτύου της Ευρωπόλ, ώστε να χαρτογραφηθεί και να διαταραχθεί η τεχνική υποδομή που χρησιμοποιούν τα δίκτυα λαθρεμπορίου.

Τέλος οι συνέργειες με την εξωτερική δράση της ΕΕ σε τρίτες χώρες και περιφέρειες προτεραιότητας πρέπει να μεγιστοποιηθούν, αποφάσισε το Συμβούλιο, κάτι που συνεπάγεται  την ενίσχυση των δεσμών με αποστολές και επιχειρήσεις ΚΠΑΑ και με αξιωματικούς συνδέσμους της ΕΕ σε τρίτες χώρες. Προβλέπεται επίσης η ανάπτυξη κοινών επιχειρησιακών συμπράξεων με τρίτες χώρες, προκειμένου να υποστηριχθούν οι δραστηριότητες επιβολής του νόμου και να βελτιωθεί η συνεργασία.