You are here

Πάνω από 100 δημόσιοι και ιδιωτικοί εταίροι υπογράφουν στις Βρυξέλλες 'συμμαχία ανακύκλωσης πλαστικού'

20/09/2019 14:10

Περισσότεροι από 100 δημόσιοι και ιδιωτικοί εταίροι που σχετίζονται με την αλυσίδα παραγωγής και κατανάλωσης πλαστικών, υπογράφουν σήμερα στις Βρυξέλλες, δήλωση για προώθηση εθελοντικών δράσεων με στόχο τη βελτίωση της ανακύκλωσης και την εύρυθμη λειτουργία της αγορά ανακυκλωμένων πλαστικών, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Οι υπογράφοντες δεσμεύονται στον στόχο της χρήσης 10 εκατομμυρίων τόνων ανακυκλωμένου πλαστικού για την παραγωγή νέων προϊόντων ετησίως στην Ευρώπη έως το 2025, στόχο που έχει θέσει και η Κομισιόν στη στρατηγική της για το θέμα (2018).

Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, η δήλωση υπογράφεται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μεγάλες επιχειρήσεις, ενώσεις επιχειρήσεων, φορείς τυποποίησης, ερευνητικούς οργανισμούς, καθώς και τοπικές και εθνικές αρχές. Η δήλωση υποστηρίζει τον στόχο των 10 εκατομμυρίων τόνων και ζητεί τη μετάβαση σε μηδενικά πλαστικά απόβλητα στη φύση και μηδενική υγειονομική ταφή.

Επιπλέον καθορίζει συγκεκριμένες δράσεις για την επίτευξη του στόχου, όπως βελτίωση του σχεδιασμού των πλαστικών προϊόντων, ώστε να καταστούν περισσότερο ανακυκλώσιμα και να ενσωματώνουν περισσότερα ανακυκλωμένα πλαστικά· προσδιορισμός του αναξιοποίητου δυναμικού για αυξημένη συλλογή, διαλογή και ανακύκλωση πλαστικών αποβλήτων σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς και των επενδυτικών κενών· διαμόρφωση ενός θεματολογίου έρευνας και ανάπτυξης για τα ανακυκλωμένα πλαστικά· καθιέρωση ενός διαφανούς και αξιόπιστου συστήματος για την παρακολούθηση όλων των ροών πλαστικών αποβλήτων στην ΕΕ και άλλα.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς, αρμόδιος για τη βιώσιμη ανάπτυξη, δήλωσε: "χαιρετίζω τις δεσμεύσεις της βιομηχανίας να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε και χρησιμοποιούμε τις πλαστικές ύλες. Με την αποτελεσματική ανακύκλωση των πλαστικών, θα καθαρίσουμε τον πλανήτη μας και θα καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή, αντικαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα με τα πλαστικά απόβλητα στον κύκλο παραγωγής".

Η Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, επίτροπος αρμόδια για θέματα εσωτερικής αγοράς, βιομηχανίας, επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ, δήλωσε ότι "έχουμε την ευκαιρία να καταστήσουμε τη βιομηχανία μας παγκόσμια ηγετική δύναμη στα ανακυκλωμένα πλαστικά. Πρέπει να την αξιοποιήσουμε πλήρως για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον εν λόγω τομέα και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς μας".

ΚΥΠΕ