You are here

Πάνω από 1,5 εκ. πρόσφυγες στην Τουρκία εξυπηρέτησε το 'έκτακτο δίκτυο κοινωνικής ασφάλισης' της Κομισιόν

07/01/2019 13:55

Πάνω από 1,5 εκατομμύρια από τους πλέον ευάλωτους πρόσφυγες στην Τουρκία βοήθησε από το 2016 και ως σήμερα το πρόγραμμα της Κομισιόν  "έκτακτο δίκτυο κοινωνικής ασφάλισης", υπό την εποπτεία του αρμοδίου επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη, ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν.

Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα καθίσταται έτσι μεγαλύτερο ενιαίο ανθρωπιστικό έργο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, επισκέφθηκε την Τουρκία με την ευκαιρία αυτή και δήλωσε ότι "1.5 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Τουρκία είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες και να ζήσουν με αξιοπρέπεια".

"Είμαι πολύ περήφανος για τα όσα επιτύχαμε μαζί, μαζί με την Τουρκία, θα συνεχίσουμε αυτή την υποστήριξη, εστιάζοντας στη βιώσιμη βοήθεια μας", τόνισε ο Επίτροπος.

Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στην Τουρκία εξακολουθεί να προσφέρει απτά αποτελέσματα για τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες στην Τουρκία, αναφέρει η Κομισιόν. Το Καθεστώς Κοινωνικής Ασφάλισης Έκτακτης Ανάγκης παρέχει μηνιαίες μεταφορές μετρητών μέσω χρεωστικής κάρτας για να βοηθήσει τους πρόσφυγες να αγοράσουν ό, τι χρειάζονται , όπως τρόφιμα, φάρμακα ή να πληρώνουν ενοίκιο κατοικιών. Ένα άλλο εμβληματικό πρόγραμμα, το Conditional Cash Transfer for Education, έχει ξεπεράσει τους αρχικούς του στόχους και τώρα υποστηρίζει τις οικογένειες περισσότερων από 410.000 παιδιών που παρακολουθούν τακτικά το σχολείο.

Τα προγράμματα της ΕΕ θα συνεχιστούν το 2019, με επίκεντρο την περαιτέρω στήριξη των πιο ευάλωτων και τη διασφάλιση της βιώσιμης μετάβασης από την ανθρωπιστική βοήθεια σε μια μακροπρόθεσμη αντίδραση. Η ανθρωπιστική χρηματοδότηση της ΕΕ που προβλέπεται για το 2019 ανέρχεται σε 640 εκατ. Ευρώ, από τα οποία 80 εκατ. Ευρώ θα διατεθούν για την υποστήριξη της εκπαίδευσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η χρηματοδότηση αυτή αποτελεί μέρος της δεύτερης δόσης των 3 δισ. Ευρώ της διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία τόσο για ανθρωπιστική όσο και για μη ανθρωπιστική βοήθεια.

ΚΥΠΕ