You are here

Πάνω από 20 εκ. εμβολιασμοί στο Ην. Βασίλειο

01/03/2021 09:45

Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε το Σαββατοκύριακο τα 20 εκατομμύρια εμβολιασμών πολιτών κατά του κορωνοϊού με την πρώτη δόση.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με ανάρτηση του στο Twitter έκανε λόγο για «τεράστιο εθνικό επίτευγμα» και κάλεσε όλους τους πολίτες να δεχθούν να κάνουν το εμβόλιο όταν προσκληθούν.

Πλέον την πρώτη δόση έχουν κάνει 20.089.551 πολίτες και τη δεύτερη δόση 796.132.

Παράλληλα, σημαντικά μειωμένοι ήταν την Κυριακή οι ημερήσιοι απολογισμοί κρουσμάτων κορωνοϊού, με 6.035 και θανάτων, με 144.  Ήταν οι χαμηλότεροι ημερήσιοι απολογισμοί από τις 28 Σεπτεμβρίου και από τις 2 Νοεμβρίου, αντίστοιχα.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας, ωστόσο, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για δύο λόγους: Για την κοσμοσυρροή σε πάρκα και άλλους ανοιχτούς χώρους το Σαββατοκύριακο λόγω των καλών καιρικών συνθηκών και κυρίως λόγω της ανίχνευσης για πρώτη φορά στη χώρα της βραζιλιάνικης παραλλαγής του κορωνοϊού.

Η παραλλαγή αυτή, που προκαλεί ανησυχία διότι φαίνεται να είναι πιο ανθεκτική έναντι των εμβολίων, εντοπίστηκε σε τρεις περιπτώσεις στην Αγγλία και σε τρεις στη Σκωτία.

Τα δύο κρούσματα ανιχνεύθηκαν στο ίδιο νοικοκυριό στο Νότιο Γκλόστερσιρ, όπου ένα μέλος είχε επιστρέψει από ταξίδι στη Βραζιλία μέσω Ζυρίχης στα μέσα Φεβρουαρίου, πριν αρχίσει να ισχύει η υποχρέωση καραντίνας σε ξενοδοχείο για τις αφίξεις από τη λατινοαμερικανική χώρα.

Για την τρίτη περίπτωση στην Αγγλία έχει ξεκινήσει ένα κυνηγητό, καθώς ο φορέας δεν είχε συμπληρώσει τα στοιχεία διεύθυνσης στη σχετική φόρμα εξέτασης, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός Δημόσια Υγεία Αγγλίας.

Τα τρία κρούσματα στη Σκωτία ανιχνεύθηκαν σε ταξιδιώτες από τη Βραζιλία στο Αμπερντίν μέσω Παρισιού και Λονδίνου.

Για προληπτικούς λόγους από σήμερα προσφέρονται διαγνωστικά τεστ στην περιοχή του Νοτίου Γκλόστερσιρ και σε όλους τους επιβάτες των εν λόγω πτήσεων.

Για την παρουσία της βραζιλιάνικης μετάλλαξης και στο Ην. Βασίλειο πλέον ενημερώθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

ΚΥΠΕ