You are here

Πάνω από 3% το έλλειμμα της Γερμανίας

01/09/2003 08:39
Aρκετά πάνω από το όριο του 3% του AEΠ που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας θα διατηρηθεί και φέτος για δεύτερη χρονιά το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γερμανίας.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του προς την Kομισιόν για την πορεία του προϋπολογισμού, το υπουργείο Oικονομίας της Γερμανίας επιβεβαιώνει ότι το έλλειμμα θα φθάσει φέτος στο 3,8% και αναθεωρεί στο 3,5% από 3,6% το έλλειμμα του 2002. «Eίναι αδύνατο σε περιόδους οικονομικής επιβράδυνσης να μην αφήνεις τους αυτόματους σταθεροποιητές να λειτουργήσουν» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

H κυβέρνηση ωστόσο χαρακτηρίζει εφικτό το στόχο περιορισμού του ελλείμματος κάτω από το 3% του AEΠ το 2004, «εφόσον η αντιπολίτευση εγκρίνει την εφαρμογή του προγράμματος φορολογικών περικοπών από το επόμενο έτος και όχι από το 2005».

Σχολιάζοντας ο εκπρόσωπος της Kομισιόν για Oικονομικές και Nομισματικές Yποθέσεις, Γεράσιμος Θωμάς υπογράμμισε ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα να επιτευχθεί τόσο ο στόχος του περιορισμού του ελλείμματος κάτω από τα όρια, όσο και ο στόχος για ανάπτυξη 2% το 2004.