You are here

Παραγωγικές συζητήσεις για διασφαλίσεις επί του backstop είχαν ΕΕ -ΗΒ λέει το Λονδίνο

22/02/2019 07:27

Παραγωγικές συζητήσεις για τις διασφαλίσεις επί του backstop είχαν Koμισιόν και  βρετανική πλευρά, δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανού διαπραγματευτή Στήβεν Μπάρκλεϊ στις Βρυξέλλες, μετά την κοινή συνάντηση με τον Τζέφρι Κοξ, τον γενικό εισαγγελέα του ΗΒ και τον διαπραγματευτή Μισιέλ Μπαρνιέ στο κτίριο της Κομισιόν.

"Χθες, η Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ο πιο απλός τρόπος για να πάρουμε νομικά δεσμευτικές αλλαγές στο backstop είναι να ανοίξουμε ξανά τη Συμφωνία Απόσυρσης. Αυτό παραμένει η θέση της κυβέρνησης", δήλωσε ο εκπρόσωπος της διαπραγματευτικής ομάδας των Βρετανών.

 "Η Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος Juncker συμφώνησαν ότι οι εργασίες θα επικεντρωθούν τώρα σε εγγυήσεις σχετικά με το backstop, οι οποίες θα υπογραμμίζουν για μια ακόμη φορά τον προσωρινό του χαρακτήρα και θα παρέχουν την κατάλληλη νομική ασφάλεια και στις δύο πλευρές,καθώς και εναλλακτικές ρυθμίσεις και την πολιτική δήλωση, για να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία", τόνισε.

 "Σήμερα, ο Υπουργός για το Brexit, Στήβεν Μπάρκλεϊ και ο Γενικός Εισαγγελέας πραγματοποίησαν παραγωγικές συνομιλίες με τον Michel Barnier και την ομάδα του σε αυτούς τους τρεις τομείς", συμπλήρωσε και διευκρίνισε ότι "συζήτησαν τις θέσεις και των δύο πλευρών και συμφώνησαν να επικεντρωθούν σε αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να ολοκληρώσουμε μια επιτυχημένη συμφωνία το συντομότερο δυνατό".

Κατέληξε δε λέγοντας ότι "συμφωνήθηκε ότι οι συνομιλίες πρέπει τώρα να συνεχιστούν επειγόντως σε τεχνικό επίπεδο" και ο Υπουργός για το Brexit και ο Γενικός Εισαγγελέας θα συζητήσουν ξανά με τον Μισιέλ Μπαρνιέ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. O Γενικός Εισαγγελέας θα διερευνήσει επίσης τις νομικές επιλογές με την ομάδα της Κομισιόν".

ΚΥΠΕ