You are here

Παραίτηση Βρετανίδας Υπουργού με τη Μέι στα πρόθυρα αποχώρησης

23/05/2019 07:26

Την παραίτησή της από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι υπέβαλε η υπεύθυνη για την κυβερνητική ατζέντα στη Βουλή των Κοινοτήτων Άντρια Λέντσομ.

Ορμώμενη από την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος, η ηγέτιδα της Βουλής των Κοινοτήτων τόνισε στην επιστολή παραίτησης ότι δε θεωρεί πια πως η προσέγγιση της κυβέρνησης θα υλοποιήσει το Brexit.

Όπως εξήγησε, μεταξύ άλλων, πιστεύει πως η νέα πρόταση για το Brexit που έκανε την Τρίτη η κα Μέι δεν επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να είναι πραγματικά ανεξάρτητο.

Σημείωσε ότι εξακολουθεί να θεωρεί «επικίνδυνα διχαστικό» ένα δεύτερο δημοψήφισμα, το οποίο η κα Μέι κατέστησε πιθανό με την πρότασή της και πρόσθεσε ότι έχει επέλθει πλήρης κατάρρευση της συλλογικής ευθύνης στο υπουργικό συμβούλιο με ευθύνη της πρωθυπουργού.

«Επομένως είναι με μεγάλη λύπη και βαριά καρδιά που παραιτούμαι από την κυβέρνηση», έγραψε η Άντρια Λέντσομ.

Η παραίτησή της ήρθε την παραμονή των ευρωεκλογών στη Βρετανία και την ώρα που οι φωνές στο Συντηρητικό Κόμμα για άμεση παραίτηση της πρωθυπουργού είναι πιο έντονες από ποτέ.

Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης το εκτελεστικό συμβούλιο της Επιτροπής 1922 που εκπροσωπεί τους βουλευτές των πίσω εδράνων των Τόρις συνήλθε για να εξετάσει πιθανή αλλαγή του κομματικού καταστατικού ώστε να επιτρέπεται άμεσα νέα ψηφοφορία δυσπιστίας σε βάρος της Τερέζα Μέι.

Τελικά δε λήφθηκε τέτοια απόφαση για την ώρα, αλλά η πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 την Παρασκευή, όταν και αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση για το μέλλον της κ. Μέι.

ΚΥΠΕ